Op verlovingsreis met De Morgen

Tom Cochez
noorderlicht
Als het van De Morgen afhangt, dan vraagt u uw aanstaande ten huwelijk bij het aanschouwen van het noorderlicht in Lapland. (Foto Bjarki Mikkelsen)
noorderlicht
Als het van De Morgen afhangt, dan vraagt u uw aanstaande ten huwelijk bij het aanschouwen van het noorderlicht in Lapland. (Foto Bjarki Mikkelsen)

Die nieuwe trend hebben we aan de Britse prins William te danken. Hij vroeg zijn aanstaande bruid Kate Middleton ten huwelijk in Kenia. Het nieuws over het aanstaande huwelijk werd goed twee maanden terug bekendgemaakt en sindsdien is er blijkbaar geen houden meer aan: iedereen wil op verlovingsvakantie.

De Morgen en Het Laatste Nieuws belichtten deze trend uitgebreid in de papieren krant. Het Laatste Nieuws bracht het verhaal op vrijdag 21 januari, een half blad groot, op pagina 16. De Morgen heeft er de helft van pagina 12 voor over in de weekendeditie.

"De Amerikaanse krant USA Today heeft de 'engagementcation' uitgeroepen tot een van dé reistrends van 2011", klinkt het in De Morgen. "Vooral populair bij de Britten en Amerikanen, die massaal op de nieuwe all-in-verlovingsformules van de touroperators springen", lezen we in zusterkrant Het Laatste Nieuws. De Standaard en zusterkrant Het Nieuwsblad brachten het nieuws twee dagen eerder al op hun website.

Als USA Today, de grootste krant van de Verenigde Staten, het schrijft dan zal het wel kloppen, niet? Het oorspronkelijk stuk in USA Today leert dat het met dat uitroepen nogal tegenvalt. "New travel trend: 'Engagementcations'", staat er, onmiddellijk gevolgd door "That's according to American Express, whose agents book a lot of trips." Anders gezegd: niet USA Today maar American Express heeft de verlovingsvakanties uitgeroepen tot een trend. American Express is hier vooral bekend als verdeler van kredietkaarten, maar is, zeker in de Verenigde Staten, een belangrijke reisorganisator.

Selffulfilling prophecy

Is het toeval dat in Het Laatste Nieuws de uitleg van American Express Travel klinkt alsof hij recht uit een louter vanuit promotioneel oogpunt opgesteld persbericht komt? Op zoek naar een selffulfilling prophecy?

eiffeltoren
De verlovingstips van De Morgen.

"Na het huwelijksaanzoek van prins William werden we overstelpt met vragen voor speciale huwelijksaanzoeken op reis", citeert Het Laatste Nieuws de reisorganisator. "Enorm veel klanten wilden dat we hen hielpen bij het organiseren van een diner of het uitzoeken van een romantisch plekje. Het werd een echte hype. Daarom bieden we nu kant-en-klare, all-in-verlovingspakketten aan, waarbij wij alles organiseren voor het huwelijksaanzoek: champagne, rozenblaadjes, lekker eten... En dat alles voor een vaste prijs. Deze zijn heel erg in trek."

"Verder kunnen we ook verlovingsreizen op maat samenstellen op de meest exclusieve plekken", gaat het verder. "Dan kan de klant uit een hele resem extra's kiezen, die wij voor hem of haar regelen. Deze zijn uiteraard een stuk duurder, maar steeds meer mensen hebben dat over voor een onvergetelijk huwelijksaanzoek. Soms zouden ze hier zelfs liever meer aan uitgeven dan aan de huwelijksreis.”

Arctic Snow Hotel

Aan mogelijkheden geen gebrek, zo blijkt. Maar voor wie nog zonder inspiratie zit, biedt De Morgen soelaas: drie tips van de redactie voor uw verlovingsvakantie. De redactie blijkt die van Vamos te zijn, de reisbijlage van De Morgen. Voor de gelegenheid duikt zij op in de nieuwskatern van de zaterdagkrant.

Parijs en Londen liggen voor de hand, maar één tip van de redactie spreekt écht tot de verbeelding: onder het noorderlicht. "Niets doet het vuur van de liefde harder branden dan vrieskou", klinkt het veelbelovend. Om vervolgens, via een omwegje – "wie zich net verloofd heeft onder het noorderlicht en echt niet kan wachten om te trouwen"- uit te komen bij het Lapse Arctic Snow Hotel.

Een beetje prijzig wellicht, zo naar Lapland, maar echte romantiek heeft natuurlijk een prijs. Een snelle zoektocht op Google leert dat er in Vlaanderen een Lapland-specialist is: North and Away. Wat meer is, de reisorganisatie heeft als enige een formule in de aanbieding: de Rovaniemi multi-activiteitenweek en Arctic Snow Hotel. "Exclusief door North and Away aangeboden in België", lezen we.

En we lezen nog meer: een lezersaanbieding bijvoorbeeld. "In samenwerking met Het Laatste Nieuws en De Morgen heeft North and Away een uitzondelijke aanbieding: ‘winter wonderland week in Lapland’."

Nog geen plannen

Niettegenstaande de hype blijkt het in Vlaanderen niet zo’n vaart te lopen. Maar een kniesoor die daar, in het heetst van de promotionele campagne, om maalt. "Touroperators zoals Thomas Cook en Neckermann hebben voorlopig geen plannen om op maat gemaakte pakketreizen aan te bieden", lezen we ietwat ontgoocheld in De Morgen. In Het Laatste Nieuws lezen we dan weer dat er weliswaar meer romantische locaties worden geboekt maar "of dat specifiek is voor huwelijksaanzoeken, weten we niet meteen. Maar het zou heel goed kunnen".

Het zou natuurlijk ook heel goed kunnen dat American Express heel goed is in promocampagnes. Net zoals de Vamos-redactie in samenwerking met North and Away.

LEES OOK
Tom Cochez, Georges Timmerman / 31-10-2011

Hoofdredacteuren in de schietstoel

Het voorbije jaar zijn de hoofdredacties van bijna alle kranten, weekbladen en televisienieuwsdiensten in ons land grondig door elkaar geschud. Overal staat er vandaag iemand…
Knack-hoofdredacteur Karl Van den Broeck werd bedankt voor bewezen diensten. Het einde van zijn hoofdredacteurschap mag gelezen worden als een soort ‘collateral damage’ bij de ultieme aanval die Knack-directeur Rik Van Cauwelaert (foto) als belangrijkste target had. (Foto: Vredeseilanden)
Georges Timmerman / 31-10-2011

Wilmet Marcel

Marcel Wilmet studeerde letterkunde aan de VUB en behaalde een licentie pers- en communicatiewetenschappen. Hij trad in 1973 in dienst bij Het Laatste Nieuws. Daar werd hij eerst…
apache
Georges Timmerman / 31-10-2011

Van Loon Luc

In 1996 ging NV De Vlijt, de uitgever van Gazet van Antwerpen, failliet. De krant werd vervolgens overgenomen door de Regionale Uitgevers Groep (RUG), inmiddels omgedoopt tot…
apache