Koro* 2 sept '15

Bert Verhoye
Bert Verhoye
Bert Verhoye

Kleine dorpen baren vaak grote geesten. Het Oost-Vlaamse Maarkedal telt 6500 inwoners, onder wie Joris Nachtergaele, OCMW voorzitter en NVA-er. Joris is ongeduldig en gaat op eigen houtje activeringsplannen verwezenlijken met de vluchtelingen die bij hem worden geparkeerd. Geen sprake van op hun lui vluchtelingengat te zitten. "Zij kunnen zwerfvuil oprapen, zegt Joris, en hun eigen barak schilderen, en als er dokters tussen zitten meewerken met Kind en Gezin". Tussen droom en daad staan bij Joris geen wetten in de weg noch praktische bezwaren. Zwerfvuil in Maarkedal ziet er niet anders uit dan zwerfvuil in Damascus en dat een Syrische dokter geen Nederlands kent is ook geen punt. Een kleuter van een jaar spreekt evenmin Nederlands. En nu de apotheose: Maarkedal wil vier vluchtelingen opnemen. Zeggen dat Joris zijn dorp laat overspoelen, zou er over zijn.

In Ruisbroek deed de intelligentie haar intrede. Het dorp dat vele decennia geleden in de belangstelling kwam omdat het onderstroomde en een bezoek kreeg van wijlen koning Boudewijn in smaakvolle lieslaarzen, heeft nu een slimme camera. Hij moet alleen nog geplaatst worden. Er wordt gerekend op een slimme Ruisbroekenaar om het toestel te bevestigen. Daartoe zullen de camera en de handarbeider gezamenlijk overleg plegen.

In Rillaar woont het nieuwste Vlaams medium Gwendolyn Rutten, gespecialiseerd in het voorspellen van het verleden. Op televisie deelde ze onlangs mee dat de tweede wereldoorlog vier jaar zal duren. Als je haar boekt voor een middag met de gepensioneerden, weet dan dat Gwendolyn (artiestennaam Gwendy) ook zingt. Bij wijze van voorbeeld bracht zij het lied "Zeven anjers, zeven rozen" ten gehore. Ik ben blij dat ze niet in mijn keuken staat als ze een aanval krijgt van geluk.

En heel die vrolijke politieke bende wordt de volgende verkiezingen aangevuld met Marc Coucke, kandidaat in pole positie op een Open VLD-lijst. Nog een zanger erbij. En het einde van de liberalen, want Marc zal niet aarzelen de Open VLD te verkopen aan de Amerikanen. Er is daar een grote markt voor blaaskaakjes à la kleine Croo om de entourage rond Donald Trump te versterken. Je kan veel zeggen van Marc, maar een gat in de markt heeft hij altijd als eerste gezien. En dat hij er zijn voordeel mee doet kenmerkt de ware ondernemer.

LEES OOK
Bert Verhoye / 17-07-2019

Koro 17 juli '19

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 12-06-2019

Koro 12 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 07-06-2019

Koro 7 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld wordt geconfronteerd met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye