Koro* 29 jul '15

Bert Verhoye
Bert Verhoye
Bert Verhoye

"Groots en meeslepend wil ik leven" dichtte Marsman. Zou Kris Peeters dat ook soms denken als hij 's avonds laat in zijn nachtjapon voor de badkamerspiegel staat? "Vandaag heb ik enige duizenden arme gezinnen nog wat armer gemaakt, maar de bazen zullen weeral tevreden zijn over mij". Waar Beke met zijn kalvariekop aan toevoegt: "Het voornaamste is dat wij overeen komen, dat er een akkoord is" * De CD&V heeft het ambt van misdienaar doorgetrokken tot in de hoogste regionen * Volgens Het Laatste Nieuws telt België 660 inbrekersbendes. Zou dat met of zonder de regering zijn? * De Bende Michel * Het parlementair reces is aangebroken. Kunnen de dames en heren ministers nu als de bliksem maken dat zij wegkomen, zodat wij nog eens kunnen ademhalen? * Lucht is nog altijd vrij van BTW, maar dat ligt anders voor gebakken lucht * Lingeriefabrikant Vande Velde stopt met de jaarlijkse evaluatie van zijn personeel. Tieten veranderen ook niet om het jaar * Het was lang geleden dat ik nog eens "linkse rat" mocht lezen of horen, maar nu was het dan zo ver. In de jaren zeventig schreef ik opiniestukken voor een krant die blauwer was dan de Middellandse Zee, was vast medewerker van De Vlaamse Gids en Volksbelang, schreef teksten voor Librado, maar toen ik een toneelstuk had geschreven over de West-Vlaamse priester-collaborateur Cyriel Verschaeve, kreeg ik het epitheton ornans "linkse rat". Op de Antwerpse première kwamen protestbussen uit Hasselt, Oostende, Brugge, Gent... en om de argumenten kracht bij te zetten hadden de Vlaamse Militanten Orde, Were Di, Berkenkruis en ander schorremorrie een pistool bij, enige steek- en snijwapens en zelfs een echte gasbom. Het later Vlaams Blok met Schele Van der Linden Dillen nam het voortouw en de stoere slogans rolden over de Scheldestad. "Linkse ratten, rolt uw matten" en "Rechts is recht, links is link". Fascistische rijmkunst in haar eenvoudigste vorm. * En nu, 45 jaar later, staat "linkse rat" op facebook, afkomstig van een mannetje dat bij valavond wel eens wordt verward met een smurf en zijn dagen vult met de reet te likken van Magda De Block, een van de nog weinige voltijdse jobs in dit crisisland * Koro, jobs, jobs en jobs *

(In een ver verleden was Bert Verhoye auteur van de meest gelezen rubriek in De Nieuwe Gazet, het Antwerpse Het Laatste Nieuws. In ‘minimaal’ bracht hij, avant la lettre, een variant van Twitter. Voor Apache.be zal hij drie keer per week – maandag, woensdag en vrijdag de rubriek KORO verzorgen.)

LEES OOK
Bert Verhoye / 17-07-2019

Koro 17 juli '19

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 12-06-2019

Koro 12 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 07-06-2019

Koro 7 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld wordt geconfronteerd met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye