De sluipende synergie tussen De Morgen en Het Laatste Nieuws

Tom Cochez
Paul Daenen (Het Laatste Nieuws)
Paul Daenen
Paul Daenen (Het Laatste Nieuws)
Paul Daenen

Op 17 oktober 2012 publiceerde Apache een artikel met als kop 'Paul Daenen wordt baas van De Morgen'. We schreven daarin dat de 'superhoofdredacteur' van De Persgroep-kranten orde op zaken kwam stellen bij De Morgen en dat de positie van (toenmalig) hoofdredacteur Wouter Verschelden daardoor 'op zijn minst uitgehold werd'. Ook de missie waarmee Paul Daenen naar De Morgen kwam werd geëxpliciteerd: een verregaande synergie met de andere titels van De Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Tijd en De Volkskrant) doordrukken.

Oorlogsmachine

Onze berichtgeving werd toen heftig ontkend, maar drie weken later werd Wouter Verschelden op straat gezet. Net voor de zomer lekte ook uit dat de redactie van De Morgen verhuist: nog voor het einde van het jaar ruilt de krant de Arduinkaai in het hart van Brussel in voor Kobbegem, de hoofdzetel van De Persgroep. Niet enkel de timing van die aankondiging was opmerkelijk -de dag waarop koning Albert zijn troonsafstand aankondigde- ook de motivatie. De aankondiging kwam er immers kort nadat de concurrerende uitgevers op de dagbladmarkt Corelio en Concentra de oprichting van het Mediahuis hadden bekendgemaakt. Dat werd prompt als argument voor de verhuis ingeroepen: "Met die fusie komt een gigantische oorlogsmachine op ons af. We moesten wel reageren".

Intussen blijkt uit een intern document waarin adjunct-hoofdredacteuren Lisbeth Imbo en Brecht Decaestecker de verantwoordelijkheden op de redactie uit de doeken doen, dat Paul Daenen wel degelijk de touwtjes in handen heeft. Naast de functieomschrijving van hoofdredacteuren en adjuncten lezen we (let op de smiley)

Uittreksel uit nota adjunct-hoofdredacteurs
Uittreksel uit nota adjunct-hoofdredacteurs

De feiten worden ook bevestigd door mensen op de redactie. "Paul Daenen is zéér aanwezig, we noemen hem nu "de fluisteraar". Hij gaat in de feiten over alles: het is hij die besliste over de verhuis naar Kobbegem, hij gooit stukken uit de krant, geeft fortuinen uit aan een zomerreeks 'geestesverruimers', dreigt mensen af met ontslag. Zeer gezellig, allemaal."

Gérard Depardieu

Maar het volstaat ook om de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen gewoon naast elkaar te leggen om de sluipende synergie feitelijk vast te stellen. De bedoeling is om het allemaal in stilte door te drukken, in de hoop dat de lezers het niet merken en de redactie zich gedeisd houdt. Vraag is of dat lukt wanneer artikels van Het Laatste Nieuws, en echt niet enkel sportverslaggeving, gewoon copy-paste in De Morgen worden geplaatst en vice versa.

Vorige week maandag bijvoorbeeld was 'Chansons van Brel, wijn à volonté en stapels vlees' de kop boven een paginagrote reportage in Het Laatste Nieuws over een buurtfeest van Gérard Depardieu in het Waalse dorpje Néchin. Vreemd genoeg was het dezelfde dag ook de kop boven een paginagrote reportage in De Morgen. Toeval? Niet als blijkt dat de auteur dezelfde is en de artikels, op enkele tussenkoppen en foto's na volledig identiek zijn. De term die voor die feitelijke synergie op de redactie wordt gebruikt is "de bakken staan open". Concreet betekent het dat de nieuwschefs van De Morgen en Het Laatste Nieuws elkaar een lijstje overmaken met artikels, inclusief de lengte, die worden voorbereid.

Screenshot De Morgen (links) en Het Laatste Nieuws 'rechts)
Screenshot De Morgen (links) en Het Laatste Nieuws 'rechts)

Met de verhuis naar Kobbegem komen de redacties van beide zusterkranten straks ook fysiek naast elkaar te zitten. Het einddoel is de vorming van één grote gemeenschappelijke 'out', waarbij eindredactie, lay-out en fotoredactie door beide kranten gedeeld zouden worden en stukken afkomstig van de 'in' - zeg maar de journalistieke kant van de krant - door de gemeenschappelijke 'out' bewerkt en geplaatst kunnen worden in beide kranten.

De Persgroep is overigens niet de enige dagbladuitgever waar via ver doorgedreven synergieën wordt bespaard. Dit najaar wordt duidelijk wat de impact zal zijn van de verkapte overname van Concentra door Corelio en de vorming van Het Mediahuis. Tussen De Standaard en Het Nieuwsblad enerzijds en tussen Gazet vaan Antwerpen en Het Belang van Limburg anderzijds bestaan nu al synergieën. De kans dat die synergieën tussen de vier titels, nu ze onder een uitgever komen, nog verder doorgedrukt worden is zeer reëel.

LEES OOK
Tom Cochez / 04-11-2019

Vlaamse nieuwsconcentratie in de Van Thillo Tower

Met News City bouwt DPG Media een nieuwsfabriek waar journalistieke autonomie volledig dreigt te verdampen. ‘De machine die vanuit Antwerpen bepaalt wat in Vlaanderen nieuws is en…
depersgroep_eerstesteenlegging_2018_001
Karl van den Broeck / 27-07-2016

De digitale nachtmerrie van De Persgroep

De verkoop van kranten en weekbladen staat onder grote druk. Nadat superhoofdredacteur Jaak Smeets opzijgeschoven werd, zorgt de digitalisering voor een ware stoelendans.
Schermafbeelding 2016-07-26 om 15.55.07
Tom Cochez, Peter Casteels / 17-10-2013

De stoelendans der hoofdredacteuren (bis)

In november 2011 trachtte Apache.be de stoelendans der Vlaamse hoofdredacteuren in kaart te brengen. Twee jaar later spelen we opnieuw ten dans en wat blijkt? De tenoren van het…
(Foto: NiiiceDave)