Weg met de eindredactie? Mooi niet

apache

Als eindredactie niet nodig was, zou ik er mijn tijd niet mee verkwanselen

Ik ben een vredelievende mens. Maar als ik lees dat Bas Timmers vermoedt dat er amper een lezer is "die de eindredacteuren gaat missen", krijg ik zin om die mens pijn te doen met een vers geslepen rode bic.

Ammehoela

Timmers betoogt dat de oude media "qua denkpatroon vast zitten in hun in decennia gegroeide cultuur". In hun drang om kwaliteit af te leveren zien ze de eindredacteur als een conditio sine qua non, degene die er eigenhandig voor zorgt dat er geen rommel verschijnt in de krant of het magazine. "Dat levert inderdaad mooi producten op, alleen ook een hoger kostenniveau", stelt Timmers. "En dat is in de huidige neergaande markt steeds moeilijker te verkopen aan de directie." Daarom geeft de ex-journalist de volgende raad:

Een goede maatregel om mee te beginnen is in theorie simpel: weg met de eindredacteuren. Het levert al snel een fte-reductie van twintig procent op.

Awel merci. Asjemenou, en ammehoela nog an toe. Werkelijk?

Ik ben geneigd te zeggen: bijlange niet. Want als eindredactie niet nodig was, zou ik er mijn tijd niet mee verkwanselen. Ik heb wel beter dingen te doen. Zelf artikels schrijven bijvoorbeeld.

Merde

Daarmee stuit ik op een contradictie in mijn eigen betoog: mijn stukken voor Apache worden níét nagelezen door een andere eindredacteur. Omdat dat niet nodig is? Daar zullen de meningen over verschillen. Maar volgens Bas Timmers zou het in ieder geval niet nodig mogen zijn:

Redacteuren moeten zelf zorgen dat ze foutloze kopij aanleveren, in ieder geval vrijwel zonder tik- en spelfouten. Wie dat niet kan, hoort simpelweg niet thuis in de journalistiek.

De merde is: eindredactie is meer dan fouten uit kopij halen. Eindredactie is ervoor zorgen dat er een fraaie inleiding boven een artikel staat. Eindredactie is eraan denken om een mooi citaat uit de tekst te lichten. Eindredactie is namen en datums checken, hyperlinks leggen, tussentitels plaatsen en geschikt beeldmateriaal zoeken. En eerlijk waar: dat zijn dingen die je niet van iedere journalist kunt verwachten. Sommige journalisten hebben daar niet de technische vaardigheden voor, anderen hebben geen voeling met het prepareren van een artikel tot het volledig klaar is om online te gaan.

Kemels

Een gebrek aan eindredactionele kwaliteiten sluit echter niet uit dat je een groot journalistiek talent bent. Vele journalisten hebben absoluut een neus voor nieuws, ondanks een taal met de stilistische elegantie van een slecht gerolde sigaret. Het blijft de taak van de eindredacteur om de straffe toebak netjes in te pakken.

En ja, ook na eindredactie blijft er al eens een schrijf- of tikfout staan. Gelukkig kunnen de lezers ons daarop wijzen en zijn er zelfs lezers die per artikel consequent een lijstje met kemels doormailen. Waarvoor dank.

Tim F. Van der Mensbrugghe

LEES OOK
Redactie Apache / 17-11-2023

Collega-onderzoeksjournalisten bekronen Apache

Het VVOJ-Vliegwiel wordt uitzonderlijk aan de hele redactie van Apache uitgereikt.
Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck ontvangt het VVOJ Vliegwiel van jurylid Jeroen Trommelen.
Redactie Apache / 06-09-2022

Apache zoekt uitgever

Zorg jij voor het commercieel succes van de nieuwssite Apache en Apache Magazine?
apache logo inhoud heerst
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE