Luc De Cleir

0

De krant leest jou

Dit stuk over het advertentie- en databeleid van commerciële mediabedrijven gaat voor mij over een veel breder thema. Namelijk dat van de greep van het economisch denken op onze hele maatschappij en ja, uiteindelijk zelfs de waarheid. Feiten worden onderhevig aan commerciële strategieën, verborgen belangen en winstmaximalisatie.

Het is een moedig stuk, omdat het is wat iedereen zou moeten lezen, maar niemand wil lezen. “De krant leest jou” is een zeer ongemakkelijke waarheid. We laten ons voorhouden dat we gepersonaliseerd nieuws willen. Men leidt ons om de tuin via ons ego. Want nieuws dat ik wil lezen, moet wel relevant zijn. Helaas, meestal is het dat niet. Bovendien moeten we meer lezen wat ons confronteert, want democratie gaat nu net uit van de confrontatie met het andere. Net het organiseren van vredevolle strijd is de essentie van politiek en democratie.

“De krant leest jou” is helemaal Apache: zeer relevant, onderbelicht in andere media, lichtjes academisch in de feitelijkheid en dwars tegen de machthebbers in.

Luc De Cleir is bestuurder van Apache