Karl van den Broeck

0

Politici, vastgoedbonzen en verborgen camera’s in Megève

In de vastgoedsector raken de politieke macht en de zakelijke belangen elkaar. Politici kunnen met één stemming in de gemeenteraad (meerderheid tegen oppositie, negatieve adviezen van de administratie of niet) een waardeloos stuk grond in een goudmijn veranderen. Door er bouwgrond van te maken, door hoogbouw toe te laten of door een ‘postzegelrup’ (zoek die term maar eens op) à la tête du client te maken.

Apache heeft een paar uitstekende onderzoeksjournalisten in huis die zich gespecialiseerd hebben in vastgoed. Tom Cochez is er een van. Hij schreef met ‘Politici, vastgoedbonzen en verborgen camera’s in Megève’ een ontluisterend verhaal over hoe politici, magistraten, ambtenaren en journalisten zich laten inpalmen door een van de meest beruchte lobbyisten uit de vastgoedsector. Koen Blijweert, de man van zeventig verhoren maar geen enkele veroordeling, heeft jarenlang zijn connecties in de politiek en de journalistiek gesoigneerd door hen te laten logeren in zijn exclusieve villa in het Franse skioord Megève. Illegaal is dat niet. Maar bedenkelijk zeker wel.

Apache zal dus in dit en andere vastgoedossiers blijven spitten. Ook al levert dat taaie stukken op en geen clickbait. Onze welgemeende excuses daarvoor.

Karl van den Broeck is hoofdredacteur van Apache