Hoe de Aquino's cocaïne België binnensmokkelden

Stef Arends
De Ndrangheta gebruikt Gioia Tauro als smokkelhaven voor onder meer cocaïne en wapens. (Foto: Flickr (cc) Benito La Malfa)
De Ndrangheta gebruikt Gioia Tauro als smokkelhaven voor onder meer cocaïne en wapens. (Foto: Flickr (cc) Benito La Malfa)

Eerder dit jaar werden de Slowaakse journalist Jan Kuciak en zijn vrouw vermoord terwijl hij onderzoek deed naar de witwaspraktijken van buitenlandse drugssmokkelaars in zijn land.

De Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) spitte verder in het dossier, en legde een uitgebreid netwerk bloot van cocaïnesmokkelaars, corrupte douaniers en dekmantels voor witwaspraktijken. De spil van de organisatie was de in 2015 vermoorde Silvio Aquino.

Het OCCRP bemachtigde politiedocumenten en reconstrueerde hoe de familie Aquino via fruittransporten naar de Antwerpse en Rotterdamse haven duizenden kilo’s cocaïne binnensmokkelde. De drugs werden door handlangers bij de douane langs alle controles geloodst.

Het onderzoek van Jan Kuciak leidde de OCCRP-journalisten naar een Slowaaks hotel waar de Aquino’s het drugsgeld zouden witwassen. Gerechtelijke documenten wijzen erop dat het Kontakt Wellness Hotel in het Tatra-gebergte fungeerde als witwascentrum van de operatie. Handlangers van Silvio Aquino zouden ladingen cash geld vanuit België naar het hotel gebracht hebben.

Hoewel de Belgische tak van het drugsnetwerk van de Aquino’s is opgedoekt, werden verdere internationale vertakkingen van het netwerk niet onderzocht.

De cocaïne die de Aquino’s Europa binnensmokkelden, werd getransporteerd in containers met ananassen en bananen uit Colombia en Costa Rica. De betrokken fruitexporteurs zijn nog niet door de politie onderzocht. Nochtans zijn er sterke aanwijzingen dat Fruitexporteur Fruitpoint medeplichtig is.

Het bedrijf bezit miljoenen euro’s maar heeft  geen werkende website, en slechts één werknemer. Bovendien worden verschillende leveranciers van Fruitpoint in verband gebracht met cocaïnesmokkel.

Lees het artikel van het OCCRP hier.

LEES OOK
Steven Vanden Bussche, Samira Ataei / 10-06-2020

Mondmaskers: hoe de Belgische modesector buitenspel werd gezet

Defensie liet bij de bestelling van mondmaskers snelheid primeren boven kwaliteit. Uit documenten die Apache kon inkijken blijkt dat verschillende voorschriften tijdens de lopende…
mask-4964589
Redactie Apache / 03-05-2019

Formateurs: jij kan het schudden

Wie wil er nog peilingen en stemtests als u gewoon zelf een regering kan vormen? Speel nu Formateurs™, het politieke kaartspel van Apache.
Screen Shot 2019-04-30 at 20.30.03
Steven Vanden Bussche / 05-12-2018

Twee Turken erelid PEN Vlaanderen: 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat'

De Turkse onderzoeksjournalist Ahmet Sik en essayist en romanschrijver Ahmet Altan zijn twee nieuwe ereleden van Pen Vlaanderen. 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat', zegt…
Ahmet Altan (Foto (c) Picture Alliance/Photoshot)