Vrouwentekort in China en India heeft grote gevolgen

Charlotte Deprez
pexels-photo-539848

De culturele voorkeuren, overheidsdecreten en moderne medische technologie veroorzaakten een onevenwicht tussen mannen en vrouwen op een continentale schaal. Dit alles heeft gevolgen die stilaan merkbaar worden.

Met een bevolking van ongeveer 1,4 miljard zijn er in China 34 miljoen meer mannen dan vrouwen. Dat is meer dan drie keer de Belgische bevolking.

Een grote oorzaak van het mannenoverschot is de eenkindpolitiek die van kracht was van 1979 tot 2015. Miljoenen koppels opteerden toen voor een zoon. Die houdt de familienaam in stand en zorgt later samen met zijn vrouw voor de ouders, zo luidde de redenering. Meisjes werden als te duur beschouwd en systematisch geaborteerd.

Mannenoverschot China
Bron: United Nations Population Division

Het mannenoverschot in India is met 37 miljoen nog problematischer dan in China. Daar blijft het aantal pasgeboren meisjes ook dalen ten opzichte van jongensbaby's.

Zelfs naarmate het land zich steeds meer ontwikkelt en welvarender wordt. Dit komt vooral door de diepgewortelde, culturele voorkeur voor mannelijke erfgenamen.

Mannenoverschot India
Bron: United Nations Population Division

De gevolgen van dit mannenoverschot beginnen zich stilaan te manifesteren en beperken zich niet alleen tot China en India. Ook de Aziatische buurlanden krijgen te maken met een vrouwentekort.

“In de toekomst zullen er miljoenen mannen zijn die niet kunnen trouwen en dat vormt mogelijk een heel groot risico voor de samenleving”, zegt Li Shuzshou, demograaf aan de Xi’an Jiaotong Universiteit, in The Washington Post.

Depressie en eenzaamheid

Het groeiend aantal ongehuwde mannen  leidt tot een toename van depressies en eenzaamheid. “In plattelandsgebieden worden mannen die niet trouwen uit de gemeenschap gestoten”, zegt Therese Hesketh, professor aan het University College London.

Volwassen zonen blijven langer bij hun moeder of grootmoeder wonen, die zo nog steeds belast worden met koken en schoonmaken voor hun kinderen. Het onevenwicht tussen mannen en vrouwen kan volgens Prem Chowdhry, onderzoeker en sociaal wetenschapper in New Delhi, een 'crisis van mannelijkheid' veroorzaken.

'Mannelijkheid devalueert. Als mannen single blijven, worden ze niet meer als man gezien.

Mannelijkheid devalueert. Als mannen single blijven, worden ze niet langer als man gezien. Een echte man in een agrarische samenleving wordt nog altijd geacht te trouwen, een gezin te stichten en voor dat gezin te zorgen”, aldus Chowdhry.

Huizenmarkt

Het mannenoverschot zorgt voor een schaarste aan bruiden. Mannen hebben een huis, spaargeld en een goede baan nodig om kans te maken op een bruid.

De mannen besteden hun loon niet meer aan de aankoop van consumptiegoederen. In plaats daarvan sparen ze om een groot en mooi huis te kopen of bouwen en zo een bruid te strikken.

Vrouwen stellen, op hun beurt, steeds hogere eisen waaraan hun toekomstige echtgenoot moet voldoen. Bijgevolg stijgen de huizenprijzen in de stad snel. Mannen in China betalen ook een ‘bruidsprijs’ om de goedkeuring van hun toekomstige schoonfamilie af te kopen. Door het onevenwicht steeg dat bedrag van enkele honderden euro een tweetal decennia geleden, naar bijna 25 000 euro in sommige delen van China.

Toenemende mensenhandel

Ook de mensenhandel neemt toe. Buitenlandse vrouwen komen massaal naar China om de armoede te ontvluchten. Vele bruiden worden gelokt met grote beloftes, maar krijgen vaak een lage status in hun nieuwe gezinnen. Sommige vrouwen worden effectief gevangen en verhandeld.

Er is weinig hoop op verbetering, meent de Franse demograaf Christophe Guilmoto. Hij schat dat er in 2050 voor elke 100 vrouwen tussen de 150 en 190 mannen zullen zijn op de Chinese huwelijksmarkt.

Het aantal seksuele misdaden in India steeg de afgelopen tien jaar met 127 procent

Het mannenoverschot bedreigt ook de de openbare veiligheid. In de staat Haryana in het noorden van India is het aantal seksuele misdaden tegen vrouwen de afgelopen tien jaar met 127 procent gestegen.

Straatintimidatie is al langer een probleem in de Indiase samenleving. Het overgewicht van mannen maakt het probleem alleen maar erger.

LEES OOK
Jan Walraven / 12-03-2018

Kinderarbeid en slavernij bij Apple nog toegenomen

Bij een controle van meer dan 700 toeleveranciers werden meerdere gevallen van schuldslavernij en kinderarbeid ontdekt.
apple china arbeid kinderarbeid schuldslavernij arbeidsomstandigheden
Jan Walraven / 07-02-2018

Voor Oeigoeren bestaat Big Brother echt

De Oeigoeren worden door de Chinese overheid behandeld als lastige derderangsburgers en dat betekent permanente surveillance.
big brother surveillance camera anpr
Jan Walraven / 18-09-2015

Grandmaster of the great game

Met een subtiele geopolitieke langetermijnstrategie, die loopt via deals met Iran, Cuba en Birma, maar ook vergevorderde handelsakkoorden met Europa en Aziatische landen, tracht…
Screenshot mondediplo.com