Drones snorren afval in Noorse fjorden op

1

De Noorse fjorden zijn trekpleisters voor toeristen maar onder de natuurpracht schuilt een heuse vuilnisbelt.

De bodem van de Noorse wateren herbergt, zo valt te lezen op The New York Times een schat aan historisch materiaal. Helaas zijn er naast een occasionele gezonken Vikingboot, talloze afgedankte auto’s en andere troep te vinden, zo klagen milieuactivisten aan.

Hoe dit komt? “Nog niet zo lang geleden zei een burgemeester dat als je je auto kwijt wou, je die gewoon op het ijs moest zetten,” zegt Solve Stubberud, algemeen secretaris van de Noorse Duikers Federatie.

Baanbrekende technologie

Gelukkig wendt Oslo zich nu tot nieuwe technologie om de omgeving schoon te maken. “We zullen drones uittesten om het vuilnis op te sporen”, zegt Svein Olav Lunde, technisch directeur van de havenautoriteit van Oslo. Op die manier kunnen duikers het afval gemakkelijk verwijderen. Volgens bestuurslid Geir Rognlien Elgvin, is Noorwegen daarmee het eerste land ter wereld dat probeert om met behulp van dronetechnologie afval te ruimen.

Het baanbrekende afvalverwijderingsplan werd goedgekeurd en dit voorjaar zal de nieuwe opsporingstechniek voor het eerst worden ingezet. Volgend jaar wordt de technologie uitgebreid met een elektrisch aangedreven schip, uitgerust met een kraan. De drones zelf duiken naar de oppervlakte van de fjorden om opeenhopingen van afval te detecteren. Daarna kan de kraan op het schip gebruikt worden om het afval boven te halen. Op die manier kan het opruimen van de fjorden efficiënter verlopen.

Wake-up call

Het plan is er deels gekomen vanwege een dode dolfijn die bebloed en verstrikt in plastic gestrand was op een oever van de fjorden. Bloederige beelden circuleerden in januari op sociale media. De Noren zien de fjorden als een toonbeeld van ongerepte natuurlijke schoonheid en waren dus erg gechoqueerd.

 

Volgens Stubberud waren de beelden een wake-up call voor Noorwegen. “De bevolking en politici hebben de afgelopen twee jaar meer belangstelling getoond voor de schoonmaakcampagne”. De campagne wordt vooral aangedreven door milieuactivisten. Ambitieuze plannen om industrieel afval op te ruimen, zijn al tientallen jaren aan de gang. Ook het voorstel voor een autovrij stadscentrum en een verbod op het gebruik van olie om gebouwen te verwarmen moet in 2020 van kracht gaan.

Door dergelijke campagnes heeft Oslo de Europese Hoofdstad Award voor 2019 gewonnen.

Opgemerkt

Apache Nieuws