Dit digitaal magazine kan je enkel offline lezen

0

Een digitaal magazine dat je enkel zonder internetverbinding kan lezen. The Disconnect krijgt het voor mekaar. Het is een bevreemdend antwoord op het “eindeloze potentieel voor afleiding” van het internet.

Oprichter Chris Bolin merkte bij zichzelf een vorm van internetverslaving die iedereen wel herkent: urenlang doelloos rondklikken zonder iets noemenwaardigs productief te doen. De oneindige mogelijkheid tot afleiding van het internet zadelt mensen op met een soort aandachtsstoornis die Bolin nu wil doorbreken.

Zijn nieuw magazine The Disconnect is nergens fysiek beschikbaar en toch kan je het enkel lezen zonder internetverbinding. Het is een internetmagazine zonder internet.

Als je verbonden bent met het internet kan je het digitale magazine The Disconnect niet lezen (Screenshot The Disconnect)

Een “pay attention wall” in plaats van een paywall, noemt Bolin het. Door lezers te verplichten om hun internetverbinding te verbreken, verdwijnen ook de afleidende notificaties, advertenties en links.

Er zijn ondertussen heel wat apps en andere toepassingen beschikbaar die mensen helpen om zich te concentreren, of die je internetgedrag bijhouden om je er op het eind van de dag mee te confronteren. Handig, maar Bolin denkt dat het soms nodig is om de stekker er helemaal uit te trekken. “Ontkoppelen om je van jezelf te redden”, vertelt hij aan Columbia Journalism Review.

Technisch zit de site vrij makkelijk in mekaar. Bij het eerste bezoek aan de site wordt het volledige magazine gedownload, en met een standaardbrowserfunctie detecteert The Disconnect of iemand al dan niet online is.

Had Bolin dan niet gewoon een gedrukt magazine kunnen uitgeven? “Je hoeft niet naar de krantenwinkel, je moet het niet bestellen, je moet er geen bomen voor kappen en je kan de link makkelijk delen. De voordelen van ‘online’ beschikbaar te zijn, behouden we”, legt Bolin uit. Anti-internet is Bolin niet. “Maar het is goed om er af en toe wat meer bij stil te staan.”

Opgemerkt

Apache Nieuws