Dit digitaal magazine kan je enkel offline lezen

Jan Walraven
technologie cyber randall bruder

Oprichter Chris Bolin merkte bij zichzelf een vorm van internetverslaving die iedereen wel herkent: urenlang doelloos rondklikken zonder iets noemenwaardigs productief te doen. De oneindige mogelijkheid tot afleiding van het internet zadelt mensen op met een soort aandachtsstoornis die Bolin nu wil doorbreken.

Zijn nieuw magazine The Disconnect is nergens fysiek beschikbaar en toch kan je het enkel lezen zonder internetverbinding. Het is een internetmagazine zonder internet.

disconnect
Als je verbonden bent met het internet kan je het digitale magazine The Disconnect niet lezen (Screenshot The Disconnect)

Een "pay attention wall" in plaats van een paywall, noemt Bolin het. Door lezers te verplichten om hun internetverbinding te verbreken, verdwijnen ook de afleidende notificaties, advertenties en links.

Er zijn ondertussen heel wat apps en andere toepassingen beschikbaar die mensen helpen om zich te concentreren, of die je internetgedrag bijhouden om je er op het eind van de dag mee te confronteren. Handig, maar Bolin denkt dat het soms nodig is om de stekker er helemaal uit te trekken. "Ontkoppelen om je van jezelf te redden", vertelt hij aan Columbia Journalism Review.

Technisch zit de site vrij makkelijk in mekaar. Bij het eerste bezoek aan de site wordt het volledige magazine gedownload, en met een standaardbrowserfunctie detecteert The Disconnect of iemand al dan niet online is.

Had Bolin dan niet gewoon een gedrukt magazine kunnen uitgeven? "Je hoeft niet naar de krantenwinkel, je moet het niet bestellen, je moet er geen bomen voor kappen en je kan de link makkelijk delen. De voordelen van 'online' beschikbaar te zijn, behouden we", legt Bolin uit. Anti-internet is Bolin niet. "Maar het is goed om er af en toe wat meer bij stil te staan."

LEES OOK
Steven Vanden Bussche, Samira Ataei / 10-06-2020

Mondmaskers: hoe de Belgische modesector buitenspel werd gezet

Defensie liet bij de bestelling van mondmaskers snelheid primeren boven kwaliteit. Uit documenten die Apache kon inkijken blijkt dat verschillende voorschriften tijdens de lopende…
mask-4964589
Redactie Apache / 03-05-2019

Formateurs: jij kan het schudden

Wie wil er nog peilingen en stemtests als u gewoon zelf een regering kan vormen? Speel nu Formateurs™, het politieke kaartspel van Apache.
Screen Shot 2019-04-30 at 20.30.03
Steven Vanden Bussche / 05-12-2018

Twee Turken erelid PEN Vlaanderen: 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat'

De Turkse onderzoeksjournalist Ahmet Sik en essayist en romanschrijver Ahmet Altan zijn twee nieuwe ereleden van Pen Vlaanderen. 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat', zegt…
Ahmet Altan (Foto (c) Picture Alliance/Photoshot)