Barroso lobbyt (toch) bij Europese Commissie voor Goldman Sachs

Jan Walraven
jose manuel barroso dg empl
Voormalig Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso (Foto DG EMPL - <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/">Creative Commons licentie</a>)

Op 25 oktober 2017 ontmoetten Katainen en Barroso elkaar in het Brusselse Silken Berlaymont Hotel, schrijft Katainen zelf in een brief aan het Corporate Europe Observatory. "Mr. Barroso en ik waren de enige aanwezigen op deze meeting, waar we hoofdzakelijk handel en defensiezaken hebben besproken", klinkt het in de brief.

jose manuel barroso dg empl
Voormalig Commissievoorzitter José Manuel Barroso (Foto DG EMPL - Creative Commons licentie)

Van de ontmoeting bestaan geen notulen, zegt Katainen. De meeting stond wel geregistreerd, maar de naam van Barroso ontbrak in het register.

Gebroken belofte

Katainen maakte tussen juli en oktober 2014 kortstondig deel uit van de Europese Commissie onder leiding van Barroso. Toen Barroso in 2016 aan de slag ging bij Goldman Sachs ontstond al wat controverse. De investeringsbank was net als Barroso nauw betrokken bij de Griekse crisis.

Barroso beloofde toen aan zijn opvolger en huidige Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat hij niet voor Goldman Sachs zou lobbyen. Aan die belofte heeft hij zich dus niet gehouden.

De gebroken belofte van Barroso wakkert het debat over de draaideuren tussen politiek en bedrijfsleven opnieuw aan. Alter-EU, een coalitie van verschillende non-profitorganisaties, vraagt alvast aan het Ethisch Comité om in te grijpen.

LEES OOK
Jan Walraven / 14-03-2016

Europa raakt verstrikt in een patroon van mislukte privatiseringen

De nieuwe privatiseringsgolf die momenteel over Europa rolt, is hoogst voordelig voor een kleine groep actoren. De beloofde voordelen voor overheden blijven grotendeels uit en ook…
Grieks landschap-1