Deze 'rolstoelvriendelijke' steden geven het goede voorbeeld

20 februari 2018 Kaja Verbeke
rolstoel
(Foto: Flickr (c) Tomáš Liška)

Wereldwijd leven honderden miljoenen mensen met een beperking in de stad. Naar schatting zullen dat er tegen 2050 940 miljoen zijn, of 15% procent van alle stadsinwoners. Volgens de Verenigde Naties vormt de slechte toegankelijkheid wereldwijd daarom een grote en dringende uitdaging voor steden.

Niet enkel voor wie een beperking heeft, is een vlotte toegankelijkheid van belang. Als we onvoldoende investeren in aangepast transport kunnen mensen met een beperking minder snel gaan werken of een sociaal leven uitbouwen.

rolstoel
(Foto: Flickr (c) Tomáš Liška)

Een aantal steden tonen het goede voorbeeld en gaan voor totale inclusie wat betreft toegankelijkheid van straten en gebouwen. Sommigen investeren daarom heel wat centen in betere gebouwen, andere projecten focussen op betere informatie.

The Guardian somt enkele good practices op:

Seattle

Seattle met haar heuvels heeft op heel wat plekken voetpaden met een hellingsgraad tot 10% of zelfs 20%, of gewoon helemaal geen voetpad. Daarom ontwikkelde de universiteit van Washington AccessMap. Deze app helpt minder mobiele voetgangers met het kiezen van een goeie route doorheen de stad. Aan de hand van instellingen kan iemand zelf bepalen welke obstakels hij wil vermijden, waarop de app de beste weg berekent om tot bij het doel te raken.

Singapore

Binnen een tiental jaar is een vijfde van de inwoners van Singapore ouder dan zestig. Het land denkt daarom meer na over toegankelijkheid voor ouderen en mensen met een beperking. Een resultaat daarvan is CapitaGreen, een kantoorgebouw van veertig verdiepingen waar trappen leuningen hebben aan beide zijden, liftdeuren langer openblijven en instructies in braille mensen met een visuele beperking helpen.

Sonoma

Deze plaats in de Amerikaanse staat Californië houdt er rekening mee dat mensen met autisme overweldigd kunnen raken van lawaai, licht en beweging. In Sweetwater Spectrum, dat onderdak biedt aan zestien jongeren, werd nagedacht om die prikkels zo veel mogelijk in te perken. Zo zijn de verwarmings- en ventilatiesystemen stil en liggen de wasruimtes niet dichtbij slaapkamers. Neutrale kleuren en natuurlijk licht maken de ruimtes aangenaam. Kostprijs: 6,8 miljoen dollar.

Korsør & Kopenhagen

In deze Deense stad ligt het vakantiecomplex Musholm. De 24 hotelkamers hebben automatische gordijnen, toegankelijke toiletten en verstelbare bedden en wastafels. De aanlegsteigers zijn breed genoeg voor rolstoelgebruikers. 's Werelds meest toegankelijke kantoorgebouw, dat het hoofdkwartier vormt van 30 gehandicaptenorganisaties, ligt in Kopenhagen. Daar moeten rolstoelgebruikers zich niet omkeren in de lift maar kunnen de ene kant in en de andere weer buiten rijden. Blinden kunnen dan weer op elke verdieping op leuningen terugvinden op welke verdieping ze zijn.

Chester

De Britse stad Chester is gekend voor haar verhoogde en overdekte voetpaden. Maar wat een nachtmerrie kon zijn voor mensen met een beperking kreeg vorig jaar de prijs voor meest toegankelijke stad in Europa. Ook wie minder mobiel is kan de voetpaden, die toegang geven tot bars en shops, gebruiken door middel van rampen, liften en roltrappen. De stad nam die maatregelen na advies van gehandicaptenverenigingen.

chester
Chester met haar verhoogde voetpaden (Foto: Flickr (c) Robert Cutts)

Melbourne

Ook in Melbourne helpt de moderne technologie een handje. Gebruikers van de app BlindSquare krijgen er auditieve aanwijzingen over bijvoorbeeld roltrappen die niet werken. Ook de lay-out van gebouwen werd opgenomen in de app waardoor slechtzienden en blinden te horen krijgen waar roltrappen en automatische deuren zich bevinden. Op die manier hebben zij zelfs een stapje voor op wie wel goed kan zien.

Klik hier om het artikel van The Guardian over toegankelijke steden en gebouwen te lezen.

LEES OOK