'Bevroren' fortuin van Gaddafi lekt naar Luxemburg en Bahrein

Jan Walraven
1200px-Muammar_al-Gaddafi,_12th_AU_Summit,_090202-N-0506A-324
De voormalige Libische dictator Moammar Gaddafi (Foto: Wikimedia Commons)

Na zijn dood werd de enorme rijkdom van de vermoorde dictator vastgezet zodat het op termijn aan het Libische volk ten goede zou kunnen komen. Die termijn zou verstrijken wanneer het land opnieuw politiek en economisch stabiel is. Zes jaar na zijn dood is de chaos in Libië echter groter dan ooit.

1200px-Muammar_al-Gaddafi,_12th_AU_Summit,_090202-N-0506A-324
De voormalige Libische dictator Moammar Gaddafi (Foto: Wikimedia Commons)

Tegelijk is er de voorbije jaren een deel van het geld weggevloeid vanaf de bevroren Belgische rekeningen naar rekeningen in Luxemburg en Bahrein. Het gaat daarbij om dividenden, obligatie-inkomsten en rentebetalingen.

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zijn deze overschrijvingen een legale uitzondering op het sanctieregime dat in 2011 door de VN werd geïnstalleerd. Dat wordt bevestigd door een woordvoerder van de Europese Raad.

Investeringsfonds

De rekeningen zijn eigendom van de Libyan Investment Authority (LIA), een overheidsfonds dat in 2006 werd opgericht om het oliegeld van Gaddafi wereldwijd te investeren. De rivaliserende Libische facties zijn momenteel in een strijd verwikkeld over de controle van dit enorme fonds. Volgens Politico is het onduidelijk wie het fonds in de feiten beheert en wie er dus nog toegang heeft tot de bankrekeningen van het fonds.

Tussen september 2011 en oktober 2013 werd zo'n 28 miljoen euro vanuit België naar een Luxemburgse rekening overgebracht.

Het is niet duidelijk of ook andere Europese landen deze betalingen toelaten, maar ambtenaren verbonden aan LIA melden aan Politico dat er vaak en veel intresten naar het fonds vloeien, van over de hele wereld.

Een voormalige directeur van het LIA vertelde Politico dat het fonds tussen april 2012 en april 2013 ongeveer 630 miljoen euro ontving van rekeningen over de hele wereld. Politico kon wel achterhalen dat er tussen september 2011 en oktober 2013 zo'n 28 miljoen euro vanuit België naar een Luxemburgse rekening werd overgebracht, en dat er nadien een maandelijkse intrestbetaling zou gebeuren. In die periode was huidig buitenlandminister Didier Reynders (MR) nog minister van Financiën.

Er vloeide zeker in 2012 ook geld naar rekeningen van de Arab Banking Corporation in Bahrein, maar het is niet duidelijk over hoeveel het gaat.

Lees het volledige onderzoek van Politico hier.

LEES OOK
Steven Vanden Bussche, Samira Ataei / 10-06-2020

Mondmaskers: hoe de Belgische modesector buitenspel werd gezet

Defensie liet bij de bestelling van mondmaskers snelheid primeren boven kwaliteit. Uit documenten die Apache kon inkijken blijkt dat verschillende voorschriften tijdens de lopende…
mask-4964589
Redactie Apache / 03-05-2019

Formateurs: jij kan het schudden

Wie wil er nog peilingen en stemtests als u gewoon zelf een regering kan vormen? Speel nu Formateurs™, het politieke kaartspel van Apache.
Screen Shot 2019-04-30 at 20.30.03
Steven Vanden Bussche / 05-12-2018

Twee Turken erelid PEN Vlaanderen: 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat'

De Turkse onderzoeksjournalist Ahmet Sik en essayist en romanschrijver Ahmet Altan zijn twee nieuwe ereleden van Pen Vlaanderen. 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat', zegt…
Ahmet Altan (Foto (c) Picture Alliance/Photoshot)