Voor Oeigoeren bestaat Big Brother echt

7 februari 2018 Jan Walraven
big brother surveillance camera anpr
Veiligheidscamera's (Foto: Arvin Febry)

Deze verregaande onderdrukking van de Turkse, islamitische minderheid, is aan de gang sinds 2009, toen een kleine separatistische opstand werd neergeslagen. Sindsdien worden alle Oeigoeren beschouwd als potentieel gevaarlijk. Onder Chen Quanguo, de nieuwe door de CCP aangeduide leider van de noordwestelijke autonome regio Xinjiang, schakelde de onderdrukking sinds 2017 nog een versnelling hoger.

De Chinese staat verplicht Oeigoeren om DNA af te staan, elk voertuig wordt voorzien van een GPS-tracker en spionage-apps moeten verplicht worden geïnstalleerd op mobiele telefoons.

De man deed ervaring op in Tibet en past nu dezelfde tactieken toe in Xinjiang: een web van checkpoints, politiestations en gewapende voertuigen en ononderbroken patrouilles. Maar daar stopt het niet bij. Chen is niet vies van de nieuwste technologische snufjes.

De Chinese staat verplicht Oeigoeren om DNA af te staan, elk geregistreerd voertuig wordt voorzien van een GPS-tracker en door de overheid ontwikkelde spionage-apps moeten verplicht worden geïnstalleerd op mobiele telefoons. Alle communicatie moet verplicht verlopen via WeChat, een app die toelaat dat de politie meeluistert met telefoonoproepen en meeleest met tekstberichten. "Als Oeigoeren een keukenmes kopen, wordt hun persoonlijk ID-nummer erin geëtst in de vorm van een QR-code", schrijft Millward.

De nieuwe zijderoute van China

Lees ook de vijfdelige reeks die sinologe Jeanne Boden voor Apache schreef over de impact van het Chinese propaganda-apparaat.

Onvoldoende seculair

Het toezicht is totaal en onophoudelijk. Als Oeigoeren zich niet aan de tal van kleine regeltjes houden, of zich niet voldoende seculair gedragen, lopen ze het risico te worden opgepakt.

Waarom worden Oeigoeren aan dergelijke draconische surveillance onderworpen? Het antwoord dat een Chinese overheidsambtenaar gaf, is ontluisterend: "Je kan niet alle onkruid dat verborgen zit achter de gewassen in het veld één voor één wieden - je moet verdelger spuiten om ze allemaal te doden."

De onderdrukking van de Oeigoeren ziet Millward als een treffend voorbeeld van het Chinese beleid om het land etnisch te herschikken en de Chinese identiteit uitsluitend als Han-meerderheid te definiëren. Etnische verschillen worden meer en meer als bedreiging voor de Chinese staat gezien.

Lees hier het volledige stuk van historicus James A. Millward in The New York Times.

LEES OOK
Charlotte Deprez / 01-03-2018

Hebben we het recht om vergeten te worden?

In het VK vindt de eerste 'recht om vergeten te worden'-rechtszaak tegen Google plaats, zo meldt The Guardian. Hoever reikt ‘het recht op privacy’ enerzijds en ‘de vrijheid van…
menigte mensen eenzaam anoniem
Jan Walraven / 22-12-2017

Facebook als politieke propagandamachine

Het sociale mediabedrijf stuurt een team de wereld rond om politieke partijen te helpen met het verspreiden van digitale propaganda. Tegen betaling.
UBON RATCHATHANI, THAILAND - Jan 03 : " View  Facebook homepage
Jan Walraven / 23-10-2017

Zo wil Paul De Grauwe Facebook belasten

Econoom Paul De Grauwe pleit voor een belasting per gebruiker, want het zijn de gebruikers die de waardevolle koopwaar genereren: data.
facebook pexels