Italiaanse maffia slaat munt uit ‘vluchtelingenindustrie’

0

De Italiaanse maffia heeft een nieuwe goudmijn gevonden: asielzoekers. “Winstgevender dan drugs”, noemt een maffioso de ‘vluchtelingenindustrie’. Asielzoekers worden uitgebuit als prostituees of goedkope arbeidskrachten, terwijl overheidsmiddelen voor asielcentra frauduleus worden afgeroomd, schrijft onderzoeksjournalist Barbie Latza Nadeau in The Guardian.

Verschillende Italiaanse asielcentra zijn geïnfiltreerd door Italiaanse maffiosi en aanverwante criminele organisaties. De slecht gerunde centra zijn de ideale plek voor het rekruteren van drugssmokkelaars, seizoensarbeiders of het ontvoeren van jonge vrouwen die in de seksindustrie worden gedwongen.

Vermomd als asielzoekers infiltreren de mensensmokkelaars de opvangcentra waar ze jonge vrouwen uit de centra proberen lokken onder het voorwendsel van “shopping trips” of met de belofte van een fabrieksjob. Ze worden echter afgeleverd aan georganiseerde prostitutienetwerken, en onder dreiging van geweld gedwongen tot sekswerk.

Overheidsmiddelen

De asielzoekers en vluchtelingen die uit de centra worden gehaald, of na een afgewezen asielverzoek illegaal aan de slag gaan, blijven bovendien op de bewonerslijst staan. Hierdoor krijgen de private uitbaters – die per asielzoekers worden betaald – meer overheidsmiddelen dan waar ze in principe recht op hebben. De geboekte winst wordt door criminele organisaties en frauduleuze uitbaters afgeroomd.

Tijdens het gerechtelijk onderzoek naar één van deze maffiose organisaties pochte de veroordeelde maffiabaas Salvatore Buzzi dat migranten “winstgevender zijn dan drugs”. De winst die de maffia in 2016 met gedwongen prostitutie maakte, wordt geschat op 300 miljoen euro.

Lees hier de volledige voorpublicatie uit het boek “Roadmap to Hell: Sex Drugs and Guns on the Mafia Coast” van Barbie Latza Nadeau.

Opgemerkt

Apache Nieuws