Burgers en oppositie eisen transparantie van Di Rupo

1

Oppositieraadsleden in Bergen krijgen al maanden geen digitale toegang tot notulen van het schepencollege. Als ze kopieën willen, moeten ze daarvoor betalen, net als burgers. Verschillende Franstalige media berichten over een actie van Transparencia.be, een organisatie die ijvert voor meer transparantie en openbaarheid van bestuur.

De openbaarheidskramp in de stad van Doudou gaat terug naar april 2016. Toen brak PS met coalitiepartner MR na een ‘vertrouwensbreuk’ met toenmalig schepen Georges-Louis Bouchez. Die ambiteuze 31-jarige liberaal hoopt na de gemeenteraadsverkiezingen een alternatieve meerderheid op de been brengen.

Omdat collegebeslissingen niet langer sereen voorbereid konden worden, besliste het stadsbestuur om de wetgeving ‘formeel toe te passen’, klinkt het in een reactie aan de RTBF.

“Het gekibbel tussen Bouchez en Di Rupo interesseert ons absoluut niet”, zegt Claude Archer van Transparencia.be aan sudinfo.be.  “Maar het is niet normaal dat burgers geen gratis documenten per mail kunnen krijgen.”

In andere steden, zoals Watermaal-Bosvoorde, werd een gelijkaardig probleem op vijf dagen tijd opgelost. Transparencia.be onderhandelde en onderhandelt met verschillende gemeenten met een lijst van een achttal punten voor meer transparantie en openbaarheid. Dat gaat bijvoorbeeld ook over het oplijsten van verenigingen die subsidies ontvangen.

(Foto (c) Claude Archner)

(Foto (c) Claude Archer)

Transparancia.be kon recent ook Jette en Etterbeek overtuigen om bestuursdocumenten gratis ter beschikking te stellen. Volgende week ontmoet Claude Archer van Transparencia.be de Bergense burgemeester Elio Di Rupo.

Begin december nog maakte Transparencia.be, samen met journalisten van zes media, het resultaat bekend van hun zoektocht naar transparantie in mandaten en vergoedingen in de 19 Brusselse gemeenten. Het resultaat werd in een barometer gegoten.

Transparencia.be is een dochter van Anticor, een vereniging die pleit voor meer politieke ethiek en ook de mandatendatabank Cumuleo beheert. Burgers die meer online transparantie in hun eigen gemeente willen, kunnen zich hier melden.

In Bergen haalde de PS in 2012 een absolute meerderheid van 29 op 45 zetels. Sinds 2016 bestuurt de parti socialiste met CDH (3 zetels). MR heeft er acht zitjes, Ecolo drie, en Citoyen en PTB+ telkens één.

Opgemerkt

Apache Nieuws