Lobbyde Destexhe (MR) voor fabrikant van Afrikaanse paspoorten?

26 december 2017 Steven Vanden Bussche
BRUSSELS PARLIAMENT PLENARY RENTREE
MR's Alain Destexhe pictured during the 'rentree' plenary session of the parliament of Brussels Region in Brussels, with today a political declaration of Brussels government, Monday 18 September 2017. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Reuters publiceerde vrijdag 22 december een onderzoek waaruit bleek dat verschillende van Semlex' contracten tot stand kwamen door 'juiste politieke connecties, soms zonder open aanbestedingen, en soms door smeergeld te betalen'.

In Brussel kon Albert Karaziwan, de baas van Semlex, en zijn tussenpersoon (de ex-vrouw van de president van Tsjaad) rekenen op de steun van de liberale senator Alain Destexhe. En omgekeerd, zo onthult journalist Philippe Engels, die aan het Reuters onderzoek meewerkte, in Médor.

(c) Médor
(c) Médor

In een mail van 15 april 2009 vraagt een kaderlid van Semlex aan Destexhe om een verblijfsvergunning aan te vragen voor de echtgenote van de president van Tsjaad, Idriss Zina Wazouna. Het is dan volle verkiezingstijd, Destexhe ambieert een zitje in het Brussels Parlement en de senaat. In de mail staat: “Het bestelbusje dat aan Albert werd gevraagd zal voor uw verkiezingscampagne beschikbaar zijn aan de Brugmannlaan 384, vanaf 17 april tussen 9 en 16 uur.”

Enkele dagen later stuurt Destexhe een brief aan voormalig Waals minister en burgemeester van Waterloo Serge Kubla, met het verzoek Madame Idriss advies te geven over haar verblijfsvergunning. Die (ondertussen) ex-vrouw van de gelijknamige president van Tsjaad, blijkt een sleutelfiguur te zijn in contacten met Afrikaanse leiders. Voor haar bemiddelingswerk in Gabon ontving ze bijvoorbeeld betalingen van omgerekend 1,6 miljoen euro, zo haalde Reuters uit een gelekt excellbestand.

Het onderzoek toont verder onder meer ook aan dat Destexhe in 2011 met Congolese ministers sprak in een periode dat een contract gedeblokkeerd moest worden. Datzelfde jaar had hij ook contacten met een Rwandese minister.

Niets verkeerd

Alain Destexhe (Foto: Belga (c) Dirk Waem)
Alain Destexhe (Foto: Belga (c) Dirk Waem)

“Ik heb niets verkeerd gedaan”, reageert senator Destexhe aan Médor. “Ik ken Albert Karaziwan al meer dan vijftien jaar. Hij werd een vriend. Hij maakte me het mogelijk om in Brussel verschillende Afrikaanse politici te ontmoeten (…).”

Karaziwan zette voet op Afrikaanse grond op de Comoren, waar hij in 2007 een eerste contract won voor de productie van paspoorten en zelf over een diplomatiek paspoort beschikte. Hij vergezelde onder meer de president van de Comoren bij twee algemene vergaderingen van de VN.

Dure paspoorten

Het zijn vooral de Afrikaanse burgers die het gelag betalen. In april meldde Reuters bijvoorbeeld dat Congolezen 185 dollar betalen voor een paspoort, voorheen 100 dollar, waarvan 60 dollar naar een bedrijfje gaat in eigendom van een familielid van president Kabila. Het federaal parket liet toen weten dat het een onderzoek voert naar het contract.

Karaziwan of Semlex reageerden niet, een advocaat sprak tegen Reuters over 'een lastercampagne aangestuurd door derden’.

Azerbeidzjan

Een internationale groep journalisten bracht in september aan het licht dat het regime in Azerbeidzjan zeven jaar lang de positieve conclusies van een vzw, opgericht door onder meer Alain Destexhe, gebruikt om verkiezingen te legitimeren. Die vzw kreeg middelen via een Duitse lobbygroep. De Raad van Europa nam daarop Destexhe in het vizier in een anticorruptieonderzoek.

LEES OOK
Steven Vanden Bussche, Samira Ataei / 10-06-2020

Mondmaskers: hoe de Belgische modesector buitenspel werd gezet

Defensie liet bij de bestelling van mondmaskers snelheid primeren boven kwaliteit. Uit documenten die Apache kon inkijken blijkt dat verschillende voorschriften tijdens de lopende…
mask-4964589
Redactie Apache / 03-05-2019

Formateurs: jij kan het schudden

Wie wil er nog peilingen en stemtests als u gewoon zelf een regering kan vormen? Speel nu Formateurs™, het politieke kaartspel van Apache.
Screen Shot 2019-04-30 at 20.30.03
Steven Vanden Bussche / 05-12-2018

Twee Turken erelid PEN Vlaanderen: 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat'

De Turkse onderzoeksjournalist Ahmet Sik en essayist en romanschrijver Ahmet Altan zijn twee nieuwe ereleden van Pen Vlaanderen. 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat', zegt…
Ahmet Altan (Foto (c) Picture Alliance/Photoshot)