Kris Peeters hekelt intimidatie van Apache

12 december 2017 Jan Walraven
Kris Peeters
Kris Peeters (Foto: Reporters (c) Danny Gys)

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) overschouwt in HUMO het voorbije jaar. Van Brexit - "een schoolvoorbeeld van hoe politici een land op een heel gevaarlijk pad kunnen brengen" over de Europese "redding" van Griekenland - "we beseffen amper wat we die mensen hebben aangedaan", tot het regeringsfeestje op Tomorrowland - "je moet niet staan juichen en feesten als je inspanningen vraagt van de mensen".

De intimidatie die de journalisten van Apache nu ondervinden, vind ik er ver over.

Peeters spaart de uithalen naar federale coalitiepartner N-VA niet tijdens het interview. "De N-VA gaat soms echt over de grens. Op een bepaald ogenblik zal er een slag onder de gordel te veel zijn," haalt de kandidaat-burgemeester uit.

Fornuis

Maar de CD&V-kopman laat zich ook uit over het befaamde etentje met bouwpromotor Erik Van der Paal (Land Invest Group) in sterrenrestaurant 't Fornuis. Voor de schepenen van zijn partij, Marc Van Peel en Caroline Bastiaens, is hij mild. "Ik had ook liever gezien dat onze schepenen daar niet aanwezig waren geweest, maar je kunt toch niet willen dat mensen elkaar nooit ontmoeten?"

Niettemin is hij zich bewust van het perceptieprobleem dat ontstond. "Je weet dat je als politicus moet oppassen voor die perceptie van al te vriendschappelijke banden. En die waren er wel. Een politicus moet weten in welke sectoren hij verdomd goed moet uitkijken, en de vastgoedsector is daar één van," zegt Peeters. Al merkt hij tegelijk op dat hoewel de perceptie tegen zit, de vermeende belangenvermenging niet bewezen is.

Peeters is wel niet te spreken over de manier waarop de journalisten van Apache worden aangepakt in dit dossier. Verontrustend, noemt hij het. "De pers heeft het recht en de plicht machthebbers te volgen en kritische vragen te stellen. Dat heet democratie. De intimidatie die ze nu ondervinden, vind ik er ver over."

Vijandig

Je weet dat je als politicus moet oppassen voor die perceptie van al te vriendschappelijke banden. En die waren er wel.

Dat de relatie met burgemeester Bart De Wever (N-VA) niet bepaald hartelijk is, blijkt uit het feit dat ze elkaar al vier jaar niet onder vier ogen hebben gesproken. De strijd om de burgemeesterssjerp zal de relatie er wellicht niet beter op maken. De reactie van De Wever op de aankondiging van zijn lijsttrekkerschap vond Peeters "vijandig".

"Ik begrijp dat hij me liever niet had zien komen, maar om meteen te beginnen toeteren over vierkoppige draken die hem willen verslinden... Je krijgt soms de indruk dat hij op polarisering drijft," besluit Peeters.

 

LEES OOK
Steven Vanden Bussche, Samira Ataei / 10-06-2020

Mondmaskers: hoe de Belgische modesector buitenspel werd gezet

Defensie liet bij de bestelling van mondmaskers snelheid primeren boven kwaliteit. Uit documenten die Apache kon inkijken blijkt dat verschillende voorschriften tijdens de lopende…
mask-4964589
Redactie Apache / 03-05-2019

Formateurs: jij kan het schudden

Wie wil er nog peilingen en stemtests als u gewoon zelf een regering kan vormen? Speel nu Formateurs™, het politieke kaartspel van Apache.
Screen Shot 2019-04-30 at 20.30.03
Steven Vanden Bussche / 05-12-2018

Twee Turken erelid PEN Vlaanderen: 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat'

De Turkse onderzoeksjournalist Ahmet Sik en essayist en romanschrijver Ahmet Altan zijn twee nieuwe ereleden van Pen Vlaanderen. 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat', zegt…
Ahmet Altan (Foto (c) Picture Alliance/Photoshot)