Je hebt niet één maar twee Facebookprofielen

6

Voorzichtig omspringen met de informatie die je deelt met Facebook is één ding. Maar streng selecteren aan wie je je contactgegevens geeft, is even goed van belang. Facebook komt via je vrienden je contactgegevens te weten en gebruikt dat om een schaduwprofiel te maken waar jij niets van afweet.

De kans is groot dat je weleens je wenkbrauwen fronste bij het bekijken van je aanbevolen vrienden op Facebook. Facebook lijkt wel erg goed te weten wie we mogelijks kennen. In sommige gevallen tot in het extreme.

Zo schrijft de technologiesite Gizmodo over een man die in het geheim sperma doneerde aan een koppel zodat ze een kind konden krijgen. Jaren later verschijnt het kind in zijn aanbevolen vrienden terwijl de man op Facebook geen vrienden is met het koppel.

Een ander voorbeeld is een vrouw die verlaten werd door haar vader toen ze zes jaar oud was. Veertig jaar later krijgt ze van Facebook de suggestie om vrienden te worden met de toenmalige maîtresse van haar vader.

We denken misschien dat Facebook enkel die dingen van ons weet die we het zelf vertellen? Niets is minder waar, schrijft Gizmodo.

Facebook (Foto: Shutterstock © Twinsterphoto)

Schaduwprofiel

Achter het Facebookprofiel dat je zelf bouwt, zit er ook een schaduwprofiel dat Facebook zelf samenstelt op basis van wat de sociale netwerksite over je te weten komt via andere gebruikers. Je kan er dan wel voor kiezen om bepaalde contactgegevens niet door te spelen aan de sociale netwerksite, anderen doet dat wel waardoor Facebook toch aan jouw persoonlijke gegevens komt.

Daardoor kan Facebook bijvoorbeeld het mailadres van je werk kennen, ook al gaf het zelf niet door. Iemand met jouw mailadres in zijn contacten, kan er wel voor gekozen hebben om zijn adresboek te delen met Facebook.

Black box

We weten dit al een tijdje, maar het blijft onduidelijk hoeveel informatie Facebook werkelijk over ons heeft. De journalist ontdekte dat een kwart van haar vrienden ervoor kozen om hun contacten te delen met Facebook. Bedenkt maar eens wat een schat aan informatie dat is voor Facebook.

“Die opeenstapeling van contactgegevens van honderden mensen betekent dat Facebook waarschijnlijk elk adres waar je ooit woonde kent, elk mailadres, vast en mobiel nummer dat je ooit gebruikte, al je bijnamen, sociale netwerkprofielen en alle andere informatie die iemand ooit toevoegde over jou aan hun telefoonboek”, aldus Gizmodo.

Je zal maar een veiligheidsagent of onderzoeksjournalist zijn, die het belangrijk vindt om zijn/haar netwerken gescheiden te houden. Of gewoon een burger die privézaken graag privé houdt.

Lees hier meer over jouw Facebook schaduwprofiel op de site van Gizmodo.

Opgemerkt

Apache Nieuws