Apache trekt aandacht van Harvard

0

Nieman Lab, het prestigieuze journalistiek onderzoeksinstituut van Harvard, vestigt online aandacht op de nieuwssite Apache.

“Apache is in handen van haar lezers en journalisten. Dat is de beste garantie voor onafhankelijkheid”, benadrukt hoofdredacteur Karl van den Broeck aan Nieman Lab. Momenteel telt Apache ruim 1.000 aandeelhouders die samen een werkkapitaal van bijna een half miljoen euro leveren.

Elke aandeelhouder heeft één stem in de Algemene Vergadering, ongeacht het aantal aandelen. Dankzij een redactiestatuut blijft het redactionele luik onafhankelijk.

“Het is misschien puristisch, maar we geloven dat enkel gefinancierd worden door lezers de beste garantie geeft op onafhankelijkheid”, zegt van den Broeck. Hij wijst er nog eens op dat Apache geen advertenties plaats en de subsidies enkel voor specifieke projecten aangewend worden, niet voor de dagelijkse werking.

Aanleiding voor het stuk is de “eerste verjaardag” van een dagvaarding waarbij ex-kabinetchef Joeri Dillen en projectontwikkelaar Land Invest Group 350.000 euro eisen voor een reeks artikelen over de tunnelplaats.

printscreen (c) Nieman Lab

printscreen (c) Nieman Lab

Opgemerkt

Apache Nieuws