Apache trekt aandacht van Harvard

Steven Vanden Bussche
(c) public domain / Bibliothèque Nationale de France
(c) public domain / Bibliothèque Nationale de France

"Apache is in handen van haar lezers en journalisten. Dat is de beste garantie voor onafhankelijkheid", benadrukt hoofdredacteur Karl van den Broeck aan Nieman Lab. Momenteel telt Apache ruim 1.000 aandeelhouders die samen een werkkapitaal van bijna een half miljoen euro leveren.

Elke aandeelhouder heeft één stem in de Algemene Vergadering, ongeacht het aantal aandelen. Dankzij een redactiestatuut blijft het redactionele luik onafhankelijk.

"Het is misschien puristisch, maar we geloven dat enkel gefinancierd worden door lezers de beste garantie geeft op onafhankelijkheid", zegt van den Broeck. Hij wijst er nog eens op dat Apache geen advertenties plaats en de subsidies enkel voor specifieke projecten aangewend worden, niet voor de dagelijkse werking.

Aanleiding voor het stuk is de "eerste verjaardag" van een dagvaarding waarbij ex-kabinetchef Joeri Dillen en projectontwikkelaar Land Invest Group 350.000 euro eisen voor een reeks artikelen over de tunnelplaats.

printscreen (c) Nieman Lab
printscreen (c) Nieman Lab
LEES OOK
Jan Walraven / 06-03-2018

Dit digitaal magazine kan je enkel offline lezen

Oprichter Chris Bolin trekt een 'pay attention wall' op rond het digitale magazine The Disconnect. Zo kunnen lezers zonder de afleiding van het internet toch op het internet lezen.
technologie cyber randall bruder
Steven Vanden Bussche / 27-10-2017

Publifin eist kop journalisten

De redactiechef van L'Avenir en alle journalisten die over de Publifin-affaire schreven, staan op een zwarte lijst bij een nakende herstructurering. Dat schrijft Le Vif.
printscreen (c) L'Avenir
Steven Vanden Bussche / 23-10-2017

'Nepnieuws is geen hype'

Liegen is uit den boze, vinden bijna alle woordvoerders, maar dingen achterhouden 'mag' wel.
Great Moon Hoax, The Sun 28/08/1838 (c) public domain