Dioxinecrisis ‘een peulenschil’ in vergelijking met MPA-affaire

0

De dioxinecrisis uit 1999 was ‘een peulenschil’ in vergelijking met de MPA-affaire waarbij in 2002 bekend raakte dat synthetische hormonen in varkensvoer, maar ook via limonade en ijsjes rechtstreeks in de voedselketen terecht kwamen. Dat staat in een gelekte nota van de Belgische federale politie die De Correspondent in handen kreeg. Het Nederlands journalistiek platform toont in een reconstructie hoe de Nederlandse overheid het probleem onder de mat veegde.

MPA kwam niet alleen in varkensvoer terecht, maar ook rechtstreeks in limonade, ijsjes en Duits bier

In 2002 raakte bekend dat synthetische hormonen, vooral MPA, in varkensvoeder vermengd raakten door vervuilde glucosestroop uit Ierland via een Arendonkse afvalverwerker. Bovendien werden die verboden hormonen ook teruggevonden in producten die rechtstreeks door mensen geconsumeerd werden, zoals limonade, maar ook ijsjes en Duits bier.

Foto: (c) Wim Van Capellen / Reporters

Foto: (c) Wim Van Capellen / Reporters

De Correspondent beschrijft in een driedelige reeks waarom de Nederlandse overheid de omvang van het schandaal verzweeg, de Europese wetgeving overtrad en geen onderzoek deed naar gezondheidsgevolgen. Het Nederlands journalistiek platform verwijst onder meer naar allerlei documenten tussen Nederland en de Europese Commissie ‘die lezen als een thriller’.

Het onderzoek begon dus met een gelekt Belgisch politierapport uit 2016. De MPA-crisis werd daar omschreven als een ‘nooit eerder gezien gevaar voor de volksgezondheid, niet alleen in België maar in bijna alle landen in Europa’.

In hetzelfde rapport staat dat de dioxinecrisis, die in ons land in 1999 leidde tot het ontslag van toenmalig minister van Landbouw Karel Pinxten en – minister van Volksgezondheid Marcel Colla, ‘een peulenschil’ was in vergelijking met deze affaire.

De Gentse professor Nik Van Larebeke verklaarde in 2015 na onderzoek van Vlaamse gezondheidscijfers dat de gevolgen van de dioxinecrisis op de volksgezondheid veel groter zijn dan eertijds aangenomen. Ook nu reageert professor Van Larebeke verontwaardigd op de manier waarop Belgische en Nederlandse overheden met de indertijd beschikbare kennis omsprongen.

Opgemerkt

Apache Nieuws