Dioxinecrisis 'een peulenschil' in vergelijking met MPA-affaire

Steven Vanden Bussche
Dioxinecrisis
Foto: (c) Wim Van Capellen / Reporters

In 2002 raakte bekend dat synthetische hormonen, vooral MPA, in varkensvoeder vermengd raakten door vervuilde glucosestroop uit Ierland via een Arendonkse afvalverwerker. Bovendien werden die verboden hormonen ook teruggevonden in producten die rechtstreeks door mensen geconsumeerd werden, zoals limonade, maar ook ijsjes en Duits bier.

In 2002 raakte bekend dat synthetische hormonen, vooral MPA, in varkensvoeder vermengd raakten door vervuilde glucosestroop uit Ierland via een Arendonkse afvalverwerker. Bovendien werden die verboden hormonen ook teruggevonden in producten die rechtstreeks door mensen geconsumeerd werden, zoals limonade, maar ook ijsjes en Duits bier.

Dioxinecrisis
Foto: (c) Wim Van Capellen / Reporters

De Correspondent beschrijft in een driedelige reeks waarom de Nederlandse overheid de omvang van het schandaal verzweeg, de Europese wetgeving overtrad en geen onderzoek deed naar gezondheidsgevolgen. Het Nederlands journalistiek platform verwijst onder meer naar allerlei documenten tussen Nederland en de Europese Commissie 'die lezen als een thriller'.

Het onderzoek begon dus met een gelekt Belgisch politierapport uit 2016. De MPA-crisis werd daar omschreven als een 'nooit eerder gezien gevaar voor de volksgezondheid, niet alleen in België maar in bijna alle landen in Europa'.

In hetzelfde rapport staat dat de dioxinecrisis, die in ons land in 1999 leidde tot het ontslag van toenmalig minister van Landbouw Karel Pinxten en - minister van Volksgezondheid Marcel Colla, 'een peulenschil' was in vergelijking met deze affaire.

De Gentse professor Nik Van Larebeke verklaarde in 2015 na onderzoek van Vlaamse gezondheidscijfers dat de gevolgen van de dioxinecrisis op de volksgezondheid veel groter zijn dan eertijds aangenomen. Ook nu reageert professor Van Larebeke verontwaardigd op de manier waarop Belgische en Nederlandse overheden met de indertijd beschikbare kennis omsprongen.

LEES OOK
Yoeri Maertens / 05-06-2018

100% biologische landbouw? In India kan het

De Indische deelstaat Sikkim is de eerste wereldwijd waar het gebruik van pesticiden volledig aan banden gelegd is. Het toerisme boomt, maar landbouwers klagen over te kleine…
agriculture-clouds-countryside-186985-min