Harvey in Houston: kroniek van de onvermijdelijke orkaan

31 augustus 2017 Jan Walraven
houston storm national guard
Soldaten van de Amerikaanse Nationale Garde helpen burgers in de overstroomde straten van Houston na de doortocht van orkaan Harvey (Foto: The National Guard - <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">Creative Commons licentie</a>)

"A sitting duck for the next big hurricane." Zo omschreven journalisten van de Texas Tribune en ProPublica de Texaanse stad Houston, de vierde grootste van de Verenigde Staten. Het was volgens hen niet de vraag of Houston door een perfecte storm geteisterd zou worden, maar wanneer. Houston will have a problem, dus.

houston storm national guard
Soldaten van de Amerikaanse Nationale Garde helpen burgers in de overstroomde straten van Houston na de doortocht van orkaan Harvey (Foto: The National Guard - Creative Commons licentie)

In 2008 was de stad op het nippertje ontsnapt aan de orkaan Ike, die op het laatste moment van richting veranderde en de stad ontzag. De stad Houston en de staat Texas sloegen die waarschuwing van Moeder Natuur echter in de wind. Met het intussen gekende resultaat.

Klein deel

Het was in 2016 al duidelijk dat er niets was ondernomen om de enorme olieraffinaderijen en de chemische fabrieken te beschermen, noch de economisch levensbelangrijke Houston Ship Channel en haven van Houston, of de snel uitdijende woonwijken en het Johnson Space Center, het NASA-hoofdkwartier voor bemande ruimtevaart.

De Democratische burgemeester Sylvester Turner beweerde toen zelfs dat "slechts een klein deel van de stad in gevaar was" voor een grote stormvloed. De verschillende regeringsniveau's wezen elkaar met de vinger, maar uiteindelijk was er sinds 2008, toen de orkaan Ike rakelings langs Houston raasde, helemaal niets gebeurd om de stad voor te bereiden op de onvermijdelijke orkaan.

De risico's waaraan de stad was blootgesteld waren echter enkel toegenomen. De petrochemische industrie was met miljarden dollar aangegroeid, en er kwam meer dan een miljoen inwoners bij.

Lees het volledige stuk van de Texas Tribune en ProPublica hier. Ook de interactieve versie, inclusief kaarten en stormmodellen, staat nog online.

LEES OOK
Jan Walraven / 24-10-2017

Google en Facebook hielpen anti-vluchtelingencampagne opzetten

Hun medewerkers werkten samen met kapitaalkrachtige drukkingsgroep een online reclamecampagne tegen vluchtelingen uit tijdens Amerikaanse verkiezingen.
shutterstock_245047450
Jan Walraven / 17-07-2017

De terugkeer van de monopoliebrekers

Het aanpakken van marktoverheersende symboolbedrijven als Amazon, Google en Facebook kan de Democraten een nieuw elan geven.
jeff bezos jim mattis
Liesbeth Van Houdt / 12-05-2016

The Last Phone Call

The New York Times lanceert een mooie reeks graphic novels van Patrick Chappatte en zijn vrouw over terdoodveroordeelden in de VS.
Schermafbeelding 2016-05-12 om 11.57.18