Burgers halen alles uit de kast om Trump neer te halen

0

Niet enkel journalisten en speciaal aanklager Robert Mueller onderzoeken de mogelijke Russische verkiezingsinmenging en samenzwering met het campagneteam van Donald Trump. Ook burgers investeren tijd en geld om de geheime banden tussen Trump en de Russen bloot te leggen.

De 40 jaar oude democraat Geoff Andersen is ervan overtuigd dat journalisten te veel afgeleid zijn om grondig onderzoek te voeren, dus nam hij het heft in eigen handen. Dat schrijft Politico. Sinds november grasduint Andersen in stoffige bibliotheken elke dag zestien uur in duizenden nieuwsberichten sinds de jaren ’70, op zoek naar onregelmatigheden in de vastgoeddeals van Trump.

Lezers en journalisten kunnen zijn bevinden raadplegen op zijn website. Het project kostte Anderson al zo’n 45.000 dollar aan spaargeld en donaties.

Anderson is niet de enige. “Ontelbare amateurs zijn op zoek. Van een kok in het Noord-Ierse Belfast tot een kunstleraar in Florida die zijn vaardigheid om patronen te herkennen toepast op het onderzoek naar Trumps imperium”, aldus journalist Darren Samuelsohn van Politico.

Donald Trump (Foto: Flickr CC)

Donald Trump (Foto: Flickr CC)

Tijdlijnen

In 56 hoofdstukken verspreid over twee pagina’s lijst PostimusMaximus – een schuilnaam om cyberaanvallen tegen te gaan – op Reddit alle informatie op die in de pers, sociale media en via andere bronnen voorhanden is over de banden van Trump met Rusland. Het resultaat is een gedetailleerde lijst met uitspraken van Trump of zijn entourage, Tweets, nieuwsfeiten en gebeurtenissen.

Daarnaast onderzoekt PostimusMaximus de banden van alle belangrijke figuren in Trumps entourage, zoals Michael Flynn, Jared Kushner en Jeff Sessions, met Rusland. Ook de relevante Russische en andere diplomaten en politici worden onder de loep genomen. Bij alles staat steeds een tijds- en bronverwijzing.

 

De Reddit-pagina van PostimusMaximus

De Reddit-pagina van PostimusMaximus (Bron: Reddit)

 

PostimusMaximus is niet de enige die alle voorhanden informatie verzamelt op een tijdlijn. Ook Moyers & Company, de blog van de bekende Amerikaanse journalist Bill Moyers, lijst alle nieuws over de banden tussen Trump en de Russische autoriteiten op.

“Wat hebben journalisten en onderzoekers ontdekt en publiek gemaakt? Wat zijn de connecties en patronen? Als het over Trump gaat, zijn campagne en hun banden met Rusland in het verleden of vandaag, is het moeilijk om een overzicht te bewaren over alle betrokkenen”, schrijft journalist Steven Harper. Daarom houdt hij sinds februari 2017 een interactieve tijdlijn bij.

Bekijk hier de interactieve tijdlijn van Moyers & Company.

Watergate

PostimusMaximus zegt met zijn Reddit-pagina’s burgers te willen informeren en benadrukt niet uit te zijn op samenzweringstheorieën. Onbetrouwbare bronnen worden daarom niet opgenomen.

Het onderzoekwerk van de amateuronderzoekers en -journalisten kan effectief impact hebben

Ook Politico beseft dat het snel kan lijken op nutteloze samenzweringstheorieën, maar het onderzoekwerk van de amateuronderzoekers en -journalisten kan effectief impact hebben. Denk maar aan het Watergateschandaal over de ongeoorloofde campagnemethodes van Richard Nixon. De speciale aanklager ontving tijdens zijn eerste jaar zo’n 15.000 brieven en 6000 telegrammen. Een drie à vier verdienden elke maand toch een iets dieper onderzoek.

Anderson, de man die op eigen houtje nieuwsberichten uitpluist, denkt eraan om zijn bevindingen door te geven aan Robert Mueller, maar hij vertrouwt Mueller niet. Mochten de bevinden mogelijks een gevaar zijn voor de nationale veiligheid kan Mueller als voormalige directeur van de FBI ervoor kiezen om onvoldoende transparant te zijn met de bevindingen.

Lees hier het volledige artikel van Politico.

Opgemerkt

Apache Nieuws