Why has the conservative class become so dependent on the politics of race?

1

Waarom zijn conservatieve partijen en commentatoren zo intens bezig met ‘the politics of race’?

The Guardian pikt een opiniestuk op van Joumanah El Matrah, hoofd van het Australische Muslim Women’s Centre for Human Rights. De Australische werpt daarin de boeiende vraag op hoe het komt dat conservatieve partijen en denkers vandaag zo focussen op ‘the politics of race’.

Naamloos

Het direct en indirect praten over en het doorlopend verwijzen naar ras, religie en afkomst hoeft immers geen peiler te zijn van een conservatieve ideologie en toch is het thema alomtegenwoordig in de politieke marketing van conservatieve partijen en in het betoog van conservatieve intellectuelen.

Het beschrijven van alles wat iets niet moet zijn, is vaak een indicatie dat een sterk eigen verhaal ontbreekt.

El Matrah beschrijft de situatie in haar land, maar de tendens beperkt zich niet tot Australië. Overal in de westerse wereld, ook in ons land, sluipt racisme binnen in het conservatief denken.

Ze wijst ook op het gevaar van een klassieke conservatieve ideologie die zich laat kapen door ‘the politics of race’. Racisme is immers geen viscerale individuele reactie op iemand die anders is, racisme heeft altijd een doel. Het is een manier om een maatschappij te organiseren.

Hier leest u het volledige opiniestuk in The Guardian

 

Opgemerkt

Apache Nieuws