Why has the conservative class become so dependent on the politics of race?

Tom Cochez
Naamloos

The Guardian pikt een opiniestuk op van Joumanah El Matrah, hoofd van het Australische Muslim Women’s Centre for Human Rights. De Australische werpt daarin de boeiende vraag op hoe het komt dat conservatieve partijen en denkers vandaag zo focussen op 'the politics of race'.

Naamloos

Het direct en indirect praten over en het doorlopend verwijzen naar ras, religie en afkomst hoeft immers geen peiler te zijn van een conservatieve ideologie en toch is het thema alomtegenwoordig in de politieke marketing van conservatieve partijen en in het betoog van conservatieve intellectuelen.

Het beschrijven van alles wat iets niet moet zijn, is vaak een indicatie dat een sterk eigen verhaal ontbreekt.

El Matrah beschrijft de situatie in haar land, maar de tendens beperkt zich niet tot Australië. Overal in de westerse wereld, ook in ons land, sluipt racisme binnen in het conservatief denken.

Ze wijst ook op het gevaar van een klassieke conservatieve ideologie die zich laat kapen door 'the politics of race'. Racisme is immers geen viscerale individuele reactie op iemand die anders is, racisme heeft altijd een doel. Het is een manier om een maatschappij te organiseren.

Hier leest u het volledige opiniestuk in The Guardian

 

LEES OOK
Tom Cochez / 03-06-2016

Racistisch algoritme voorspelt kans op criminaliteit

Onderzoekssite Pro Publica legt het ingebakken racisme en de gevaren van software bloot die gebruikt wordt om criminele feiten te voorspellen.
Naamloos
Liesbeth Van Houdt / 19-01-2016

"Alles gaat voorbij, behalve ons verleden"

Herman Van Goethem is historicus, jurist en hoogleraar. Sinds vorige week is hij kandidaat-rector voor de Universiteit Antwerpen. Als directeur en conservator van Kazerne Dossin…
8555097378_2493445d2e_z
Liesbeth Van Houdt / 04-01-2016

Terrorisme in de media: twee maten, twee gewichten

In Oregon bezet een (blanke) gewapende militie het hoofdkwartier van een natuurpark. Een daad van terrorisme? Of blijft het bij 'gewapend verzet'?
14536029270_b3e9f48132_z