Brexit zorgt voor boom bij Britse lobbyisten

13 juli 2017 Jan Walraven
theresa may jim mattis
De Britse premier Theresa May (Foto: Jim Mattis - <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">Creative Commons licentie</a>)

De eerste grote, zelfs historische kans voor allerlei belanghebbenden - "elk goed doel, elk bedrijf" - is de zogenaamde Repeal Bill. Over deze wet begint het Lagerhuis vandaag een naar verwachting intense discussie. Deze nieuwe wet moet alle bestaande Europese wetgeving kopiëren en omzetten naar Brits nationaal recht om een vlotte overgang naar het post-EU-tijdperk te garanderen.

Dit wil echter ook zeggen dat het Britse parlement voor het eerst sinds decennia de kans geeft om arbeids- of milieuwetgeving bij te vijlen of zelfs te schrappen. Daarom worden op grote schaal lobbyisten ingeschakeld om die aanpassingen zoveel mogelijk in het voordeel van hun opdrachtgevers door te voeren. Ironisch genoeg verwachten lobbyisten dat er door de Brexit nog meer "red tape" zal worden gecreëerd, terwijl de overvloed aan regeltjes voor velen net een reden was om uit de EU te stappen.

Draaideuren

De Brexit vormt een enorme bureaucratische uitdaging voor de coalitieregering van Theresa May. Een regering die ook nog eens verzwakt uit de verkiezingen kwam. Het geeft lobbyfirma's enkel nog meer wind in de zeilen. Wetgevers zullen naar verwachting nog meer bereid zijn om te luisteren naar de voorstellen van externen die zogezegd wel door de bomen het bos zien. Ook in de verschillende handelsverdragen die de Britten zullen moeten onderhandelen zien lobbyisten aanlokkelijke opportuniteiten.

Dat die lobbyisten ook nog eens vaak overstapten uit Conservatieve kabinetten - zowel May's als Camerons voormalige communicatiedirecteur - maakt de verhoudingen helemaal duidelijk. Volgens Politico wordt de lobbysector sinds het Brexit-referendum "overspoeld" door ex-journalisten, kabinetsmedewerkers of beleidsadviseurs uit Conservatieve hoek.

Zwart gat

Eén van de middelen waarmee politici overtuigd worden zijn "evidence based" voorstellen. Wanneer je de economische impact van jouw voorstel kan aantonen, heb je een betere kans om gehoord te worden. Het zorgt voor een boom bij denktanken en peilingbureau's.

Hoewel ze zich overduidelijk in de handen wrijven, rijst er ook wat twijfel in de rangen van lobbyisten. Eén van hen omschrijft Brexit als een gigantisch zwart gat. Net omdat de Britse regering blijkbaar niet in staat is om de Brexit te beheersen en nog steeds geen idee heeft waar eerst te beginnen, wordt het voor lobbyisten uitermate moeilijk om thema's op de prioritaire agenda te krijgen. "De zaak waar lobbyisten voor ijveren is vaak niet meer dan een druppel in een gigantische oceaan van kwesties die de regering behandelt." Het onderlinge gevecht wordt dus minstens even interessant als het gevlij met de regering.

Lees hier het volledige artikel van Politico.

LEES OOK