The Great Tax Robbery

bank-note-209104_1920

De Duitse schatkist verloor dit geld door de zogenaamde ‘cum-cum’ en ‘cum-ex’ deals. De eerste is een truc om belastingen op dividenden te ontlopen en de tweede maakt het voor meerdere partijen mogelijk om dividendenbelasting terug te vorderen terwijl die maar één keer betaald werd. In feite werd de staat dus geld ontfutseld. Beide systemen zijn intussen verboden. Kleine, maar evenzeer grote Duitse banken, consultants en advocaten stapten jarenlang mee in het systeem.

Duitse banken, consultants en advocaten stapten jarenlang mee in het systeem

Riante bedragen

De heldin van het hallucinante verhaal in Die Zeit is Anna Schablonski, al is dat niet haar echte naam. Ze werkte nog maar een half jaar voor de centrale belastingdienst in Bonn toen in 2011 een aanvraag voor terugbetaling van belastingen op haar bureau belandde: een Amerikaans pensioenfonds vroeg 54 miljoen euro terug van de Duitse staat.

Schablonski rook onraad toen ze zag dat het fonds slechts één begunstigde had en op twee maanden tijd voor riante bedragen (6,4 miljard euro) Duitse aandelen had gekocht om ze kort daarna terug te verkopen.

Ze stuurde het pensioenfonds een hele lijst vragen waarop alleen maar ontwijkende antwoorden kwamen. Dat versterkte haar vermoeden dat er iets mis was.

Schablonski detecteerde in 2011 tien verdachte aanvragen voor terugbetaling van belastingen onder de 20.000 aanvragen die de belastingdienst dat jaar ontving. In het begin stond ze alleen in haar onderzoek, maar later werd ze bijgestaan door collega’s.

Achterpoortje toe

Schablonski was niet de eerste die op de bedenkelijke constructies stootte. Al in 1992 trok August Schäfer, een medewerker van het ministerie van Economie, aan de alarmbel. Toch veranderde er niets. Een belastinghervorming in 2007 bedreigde evenmin het systeem, al moesten de operaties naar het buitenland versast worden. Voortaan was Londen de voortrekker van de Duitse cum-ex business.

Pas 20 jaar na de eerste waarschuwing werd de cum-ex business wettelijk onmogelijk

Pas in 2012, 20 jaar na de eerste waarschuwing van August Schäfer, werd de cum-ex business wettelijk onmogelijk. Het duurde nog vier jaar voor het wettelijke achterpoortje dat de cum-cum business mogelijk maakte gesloten werd. De Duitse belastingdienst probeert vandaag een deel van het geld terug te vorderen en ook bij Duitse justitie loopt een onderzoek naar strafbare feiten.

Lees het volledige verhaal van Die Zeit over de wereld achter de cum-cum en cum-ex deals en het trage optreden van de overheid tegen het systeem hier in het Engels. Het weekblad maakte ook een infographic over de dividendentruc.

Voor het onderzoek werkte Die Zeit samen met het tv-programma Panorama van ARD. Hun reportage kan je hier bekijken.

LEES OOK
Jan Walraven / 19-07-2018

Trump maakt eigen hotel rijker met overheidsgeld

Amerikaans president Trump en zijn entourage spendeerden bijna 59.000 euro belastinggeld voor hun verblijf in een Schots resort dat in handen is van Trump zelf.
123987461_c4b4b3bb99_o
Jan Walraven / 12-03-2018

Kinderarbeid en slavernij bij Apple nog toegenomen

Bij een controle van meer dan 700 toeleveranciers werden meerdere gevallen van schuldslavernij en kinderarbeid ontdekt.
apple china arbeid kinderarbeid schuldslavernij arbeidsomstandigheden
Jan Walraven / 02-03-2018

Het verhaal achter de schadelijkste cyberaanval ooit

De Britten en Amerikanen wijzen Rusland als schuldige aan van 'NotPetya', de cyberaanval die wereldwijd voor miljarden aan schade veroorzaakte. De BBC reconstrueert de aanval.
kabel electronica internet online cyberaanval