Als je nog steeds denkt dat Jeroen Dijsselbloem Griekenland heeft geholpen, lees dan dit

2

Is de sociaaldemocratische Nederlandse Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem echt “de redder van Griekenland” zoals De Volkskrant blijft beweren? De Correspondent fileert zijn palmares en trekt conclusies die niet echt aangenaam zijn, niet voor Dijsselbloem en al zeker niet voor de Grieken.

Aftredend Nederlands minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) staat al enkele weken in het oog van een Europees stormpje. Aanleiding is een uitspraak van de sociaaldemocratische voorzitter van de Eurogroep over het Europese schuldbeleid. Het zuiden van Europa kan volgens hem niet onbeperkt op de steun van Noord-Europa blijven rekenen, want “je kan niet al je geld aan drank en vrouwen uitgeven en dan vervolgens om hulp vragen”.

Jeroen Dijsselbloem (Foto: EU2016 NL - Creative Commons licentie)

Jeroen Dijsselbloem
(Foto: EU2016 NL – Creative Commons licentie)

Griekenland doet het slechter dan de Verenigde Staten tijdens de Grote Depressie

Een sneer die bij heel Zuid-Europa in het verkeerde keelgat belandde. Het kwam hem zelf op een officiële veroordeling van het Europees Parlement te staan. Dat grote delen van Europa hem zo gezamenlijk uitspuwden kon dan weer niet op het begrip rekenen van de Nederlandse pers, met De Volkskrant op de eerste rij om de “redder van Griekenland” een hart onder de riem te steken. Ook Dijsselbloem begrijpt de hele heisa niet, dergelijke eerlijkheid is gewoon typisch Nederlands, meende hij. Bovendien viseerde hij niet enkel de Zuid-Europese landen, stelde hij.

Grote Depressie

Volgens De Correspondent verdient de sociaaldemocraat, die vorige maand nog werd afgestraft door de Nederlandse kiezers, die titel echter helemaal niet. De ingrepen die Dijsselbloem steeds vurig verdedigde hebben Griekenland helemaal niet vooruitgeholpen.

Verschillende economische indicatoren staan al een tijd op donkerrood, terwijl Portugal, dat zich onder de socialist António Costa hevig verzette tegen een bezuinigingsbeleid à la Grecque en in de plaats een ouderwets Keynesiaanse koers vaart, het stukken beter doet dan de Grieken.

Het Griekse BBP ligt acht jaar na het uitbreken van de crisis nog steeds ongeveer 25% onder het niveau van 2008.

De Correspondent stelt dat Griekenland het dankzij Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem slechter doet dan de Verenigde Staten tijdens de Grote Depressie. Het Griekse BBP ligt acht jaar na het uitbreken van de crisis nog steeds ongeveer 25% onder het niveau van 2008. Ook de werkloosheid blijft historisch hoog: meer dan 20% van de Grieken heeft geen werk. En ondanks de draconische bezuinigingen die de Eurogroep onder leiding van Dijsselbloem eisten in ruil voor financiële hulp is de Griekse staatsschuld nog steeds onhoudbaar.

Met het volgehouden bezuinigingsbeleid is de Eurogroep er niet in geslaagd Griekenland terug onder de levenden te brengen. Dat had Dijsselbloem eigenlijk kunnen weten. Al in 2010 waarschuwde de hoofdeconoom van het IMF – dat ook deel uitmaakt van de in Griekenland gewraakt trojka – dat dergelijke bezuinigingsoperatie op die schaal nog nooit vertoond of geslaagd was, een diepe recessie was waarschijnlijk. Dichter bij de waarheid kon het IMF niet zitten.

Lees het volledige stuk, met grafieken, hier.

Opgemerkt

Apache Nieuws