‘New Evidence Undermines EU Report Tying Refugee Rescue Group to Smugglers’

0

The Intercept weerlegt de claim dat ngo’s betrokken zouden zijn bij mensensmokkel tussen Libië en Italië. De nieuwssite kreeg het volledige rapport van Frontex, de organisatie die de Europese buitengrenzen controleert, in handen. Daarin wordt de claim niet hard gemaakt. De conclusie van de nieuwssite, mee opgericht door Glenn Greenwald, is duidelijk: ‘New Evidence Undermines EU Report Tying Refugee Rescue Group to Smugglers’.

In december vorig jaar schreef The Financial Times dat Frontex “ngo’s ervan beschuldigt samen te werken met mensensmokkelaars op de Middellandse Zee”. Hoewel de krant haar eigen berichtgeving achteraf corrigeerde en Frontex zich distantieerde van de quote, ging het verhaal een eigen leven leiden. In Italië volgde ook een officieel gerechtelijk onderzoek.

Staatssecretaris Theo Francken tweette op een bepaald moment zelfs dat Artsen Zonder Grenzen mensensmokkelaars zijn. Een uitspraak waar hij zich later halfslachtig voor excuseerde.

Lees hier het volledige artikel.

Opgemerkt

Apache Nieuws