Donald Trump tax returns: president had to pay millions due to tax law he aims to scrap

0

Uit de belastingaangifte van Donald Trump uit 2005 blijkt dat hij 38 miljoen dollar aan belastingen betaalde op zijn totale inkomsten van 150 miljoen dollar. 85% daarvan komt door de Alternative Minimum Tax, een wet die hij nu als president wil afschaffen.

De journalist vond het belastingoverzicht van Trump ‘in zijn mailbox’

Het was een kwestie van tijd alvorens de Amerikaanse media de belastingaangifte van Donald Trump zouden bekendmaken. Trump heeft altijd geweigerd om zijn aangifte openbaar te maken, wat leidde tot speculaties over belastingontduiking. Het was uiteindelijk onderzoeksjournalist David Cay Johnston die het document in handen kreeg. “Gevonden in mijn mailbox”, zegt hij daarover. Televisiezender MSNBC maakt het document van twee bladzijden nu openbaar.

38 miljoen dollar belastingen

Daaruit blijkt dat Trump in 2005 38 miljoen dollar aan belastingen betaalde, grotendeels door de Alternative Minimum Tax (AMT). De wet werd ingevoerd omdat superrijken door omwegen en lacunes geen belastingen betaalden. Sindsdien moeten zij hun aangifte tweemaal berekenen, een keer mét omwegen en een keer zonder. Uiteindelijke betalen ze de hoogste uitkomst van de twee.

Trump trok tijdens zijn campagne ten strijde tegen de wet, wat aantoont dat hij met het afschaffen van de wet ook zichzelf wilde bevoordelen.

“Mocht de Alternative Minimum Tax niet bestaan, zou Trump minder belastingen hebben betaald dan de armsten die jaarlijks minder verdienen dan 33.000 dollar”, zei Johnsten, specialist in fiscaliteit en winnaar van de Pulitzerprijs.

Lees hier het volledige artikel van The Guardian.

Intussen heeft de Amerikaanse president gereageerd op Twitter:

De uitzending van MSNBC waarin ze het nieuws bekendmaken en David Cay Johnston aan het woord komt:

Opgemerkt

Apache Nieuws