‘Een beschaafd Westen tegen een onbeschaafd Oosten: dat is nog steeds het discours’

Lisa Develtere
If your feminism isn't INTERSECTIONAL it ain't shit!
Foto: CC Flickr/Paul Sableman

“Neokoloniaal feminisme bouwt verder op het idee van een beschaafd Westen en een onbeschaafd Oosten”, verduidelijkt Salem. “Vandaag wordt dat idee gebruikt om economische, politieke en militaire projecten te rechtvaardigen. Het heeft ook een duidelijke rol bij het tegenhouden van immigranten die naar de VS of Europese landen willen gaan.”

Salem geeft het voorbeeld van de invasie in Irak, die Irakese vrouwen zou helpen, en het boerkaverbod in Frankrijk. Maar niet enkel in politiek beleid is deze vorm van feminisme aanwezig, volgens Salem: “Ook bij ngo’s werken feministen die vinden dat ontwikkelingslanden moeten veranderen om eruit te zien zoals de ontwikkelde landen.”

“Vrouwen in het Oosten of het Zuiden zien armoede of de negatieve economische situatie van hun land als een deel van de genderongelijkheid”, duidt Salem.

Blinde vlek

Salem ziet bij linkse Europeanen dezelfde blinde vlekken op vlak van kolonialisme, neokolonialisme of racisme als bij liberalen. De grootste blinde vlek is volgens haar het negeren van de manier waarop kolonialisme landen heeft veranderd en hoe er vandaag nog ongelijke verhoudingen tussen landen zijn. "Het verschil met liberalisme is dat we de linkse politiek kunnen proberen te hervormen, omdat links meer bereid is om machtsdynamieken en machtsongelijkheden te bespreken."

Salem voert een pleidooi voor intersectioneel feminisme:

Ik denk dat intersectionaliteit de meest krachtige kritiek is die verscheen tegen neokoloniaal feminisme. Vandaag is het moeilijk om te negeren dat ras, seksualiteit en klasse even belangrijk zijn als gender.

Salem ziet vandaag veel meer bereidheid bij liberale feministen om te luisteren naar postkoloniale feministen dan tien of twintig jaar geleden. “Dat komt grotendeels doordat het falen van het neoliberalisme. Door de economische, politieke en sociale crisis in de VS gaan mensen nu vragen stellen die ze voorheen niet stelden.”

Het volledige interview kan je lezen in het laatste MO*-nummer of op hun site.

LEES OOK
Jan Walraven / 19-07-2018

Trump maakt eigen hotel rijker met overheidsgeld

Amerikaans president Trump en zijn entourage spendeerden bijna 59.000 euro belastinggeld voor hun verblijf in een Schots resort dat in handen is van Trump zelf.
123987461_c4b4b3bb99_o
Jan Walraven / 12-03-2018

Kinderarbeid en slavernij bij Apple nog toegenomen

Bij een controle van meer dan 700 toeleveranciers werden meerdere gevallen van schuldslavernij en kinderarbeid ontdekt.
apple china arbeid kinderarbeid schuldslavernij arbeidsomstandigheden
Jan Walraven / 02-03-2018

Het verhaal achter de schadelijkste cyberaanval ooit

De Britten en Amerikanen wijzen Rusland als schuldige aan van 'NotPetya', de cyberaanval die wereldwijd voor miljarden aan schade veroorzaakte. De BBC reconstrueert de aanval.
kabel electronica internet online cyberaanval