Despite early denials, growing list of Trump camp contacts with Russians haunts White House

0

Het Kremlin hangt als een donderwolk boven Het Witte Huis. Er gaan steeds meer stemmen op dat Rusland via Trumps entourage zich heeft kunnen mengen met de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De Washington Post lijst op wat we intussen al zeker weten.

Foto: Flickr / © Gage Skidmore

Foto: Flickr / © Gage Skidmore

Volgens een Russische ambtenaar stond het Kremlin in contact met het campagneteam van Trump. Dat vertelde hij twee dagen na de presidentsverkiezingen tegen een journalist in Moskou. Of de ambtenaar de waarheid spreekt, is momenteel nog onduidelijk, maar dat er gecommuniceerd werd tussen Trumps entourage en het Kremlin is zeker. Ook de Republikeinen kunnen niet meer achterblijven en stemden in met een onafhankelijk onderzoek naar de banden tussen Trump en de Russen.

Michael Flynn, de veiligheidsadviseur van Trump nam in februari ontslag omwille van zijn contacten met de Russische ambassadeur Sergey Kislyak. Ook minister van Justitie Jeff Sessions ligt onder vuur omdat hij ontmoetingen met de ambassadeur verzweeg en erover loog tijdens een hoorzitting in de Senaat. Hij blijft op post maar trekt zich terug uit het onderzoek naar de mogelijke contacten tussen Trump en Moskou.

Vorige week schreef The New York Times dat medewerkers van Obama tijdens diens laatste dagen als president belangrijke informatie over de kwestie verspreidden. Obama zou de opdracht daartoe hebben gegeven om het de veiligheidsdiensten makkelijker te maken om de inmenging van Rusland in de verkiezingen aan te tonen.

Volgens het team van Trump betreft het slechts toevallige en korte ontmoetingen die nu eenmaal bij de job horen. “Het is onduidelijk waarom Het Witte Huis continu contacten met de Russische ambtenaren ontkent als die toch onschadelijk zijn”, schreef de Washington Post afgelopen weekend. “Niettemin maken de recente onthullingen de opmerking van de Russische ambtenaar daags na de verkiezingen opnieuw relevant.”

De krant lijst op welke connecties er met zekerheid bestaan tussen Rusland en Trump. Bijna alle contacten verlopen via Kislyak. Bekijk het overzicht hier.

Opgemerkt

Apache Nieuws