Sans-papiers in de Belgische bouwsector

2

Speurwerk van ons Franstalig zusterblad Médor toont aan dat er heel wat mensen zonder papieren worden ingezet op Belgische werven. Ook bij openbare werken in opdracht van Belgische overheden.

Médor vertelt het verhaal van Mohammed, “sans-papiers” en illegaal aan het werk bij de renovatie van het Brusselse metrostation Kunst-Wet. Dat zijn illegale aanwezigheid grotendeels onopgemerkt blijft, wordt pijnlijk duidelijk gemaakt door de fototentoonstelling over de werken die in hetzelfde station loopt. Op één van die foto’s prijkt doodleuk Mohammed, naast een andere man zonder papieren. De fotograaf is tegelijk de werfleider, die niet eens doorheeft dat Mohammed er eigenlijk illegaal aan het werk is.

Schoonmaakbedrijf

Mohammed werkt niet rechtstreeks voor aannemer CFE, maar wel voor Tuna, dat in onderaanneming zogezegd schoonmaak- en onderhoudswerken uitvoert. Onzin, volgens Mohammed, die vertelt hoe hij muren van 60 centimeter dik, gevuld met schroot, moet afbreken met een drilboor. Mohammed krijgt van Tuna 50 euro voor 12 uur werk, meestal van 19u ’s avonds tot 7u ’s ochtends, uitzonderlijk zelfs de klok rond.

Door de mazen van het net glippen is voor dit soort bedrijfjes niet eens zo moeilijk. Terwijl bij een controle door de sociale inspectie een werknemer van het bedrijf THN – opvolger van het failliete Tuna – wordt gevat, wist CFE niet eens dat THN op de werf aanwezig was. Het wordt nog hallucinanter als blijkt dat Mohammed op de werf zelf de controle uitvoerde op illegale arbeid. Hij vulde op de officiële papieren enkel de gegevens in van de Belgen. “Als de directeur komt, moet hij namen zien staan en rijksregisternummers. De fiche mag niet leeg zijn, dat is alles. Maar ze weten het wel degelijk.”

Volgens Jan Knockaert van ORCA (Organisatie voor Clandestiene Arbeidsmigranten) zijn meerdere openbare werken deels uitgevoerd door illegale arbeiders: het Justitiepaleis, een politiekantoor in Antwerpen, en zelfs het bureau van één van de grote Belgische partijen.

Het volledige, Franstalige artikel kan je lezen op de site van Médor.

NVDR: De afgebeelde personen zijn niet die waarvan sprake in het artikel.

Opgemerkt

Apache Nieuws