Waar blijft de onderzoeks-journalistiek in de sport?

0

In een opgemerkte column voor Sporta Magazine houdt freelance sportjournalist Frank Van Laeken een pleidooi voor onderzoekjournalistiek in de sport. In de sportwereld is die onderzoeksjournalistiek op dit moment helemaal afwezig, schrijft hij. “Hoe kan het ook anders, onze kwaliteitskranten hebben niet eens een eigen redactie. De Standaard neemt sportstukken over van Het Nieuwsblad, De Morgen shopt bij Het Laatste Nieuws en De Tijd doet niet aan sport.”

Van Laeken, die samen met ex-voetballer Paul Beloy het boek Vuile Zwarte schreef, over racisme in het Belgische voetbal, noemt de in Vlaanderen momenteel dominante vorm van sportjournalistiek zelfs “hoernalistiek”.

“Sportjournalisten beperken zich tot verslaggeving, de obligate en nietszeggende babbel na de wedstrijd, en uitgebreidere interviews op het ogenblik dat het uitkomt voor de sporters en bestuurders. Ze fungeren als doorgeefluik, heel af en toe permitteren ze zich een kritische noot”, schrijft de voormalige hoofdredacteur sport van VRT.

In de miljoenenbusiness die bijvoorbeeld voetbal vandaag geworden is, ligt er een enorm gat in de markt te wachten op “slimmeriken” die dieper durven graven, al lopen ze dan het risico om niet meer welkom te zijn op het volgende galadiner of in de VIP-loges van de grootste clubs van het land.

Lees de volledige column hier.

Opgemerkt

Apache Nieuws