De Dubaïsering van Sarajevo

Christophe Degreef
Sarajevo_City_Center_from_ohr_hq_IMG_1219
Het Sarajevo City Center, een winkelcentrum van de Saoedische Al-Shidde Group. Foto: By Bjoertvedt - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40088443

De investeringswoningen zijn onbereikbaar voor de modale Bosniër, want die krijgt vaak geen lening, in een land met een zeer hoge werkloosheid en een laag gemiddeld inkomen. De openbare ruimte wordt door de overheid dan ook genegeerd, en vervolgens geprivatiseerd. Niet alleen in de heuvels rond de stad is het druk, ook in het stadscentrum zelf roeren rijke investeerders uit de Golfregio zich, onder meer met een winkelcentrum dat shoppen aanmoedigt als levensmotto.

De auteur haalt aan dat Bosnië zo dreigt de veranderen in de richting van Dubai, waar vrouwen in boerka naar McDonalds gaan.

Sarajevo_City_Center_from_ohr_hq_IMG_1219
Sarajevo City Center, winkelcentrum van de Saudische Al-Shidde Group. (Foto: CC wikimedia (c) Bjoertvedt) 

Maar er is ook hoop: buurtbewoners laten zich gelden en organiseren zich om collectieve tuintjes aan te leggen en de openbare ruimte terug te geven aan de gewone Bosniër. Zo bezoekt Stockmans projecten in de wijk Grbavica, het enige deel van de stad dat in de oorlog in Servische handen was, en vandaag de dag nog veel littekens van de oorlog draagt. En ook de kunsten roeren zich in het land van de corrupte politici, waar in 2015 het presidentsgebouw nog in brand werd gestoken.

Of het zal helpen...? De invloed van de politieke islam uit de Golfregio is al van tijdens de burgeroorlog aanzienlijk, en is sindsdien alleen maar toegenomen.

 

LEES OOK
Charlotte Doolaege / 03-04-2012

Een alternatief businessmodel voor de media?

Israëlische site gebruikt chantage en afpersing om geld te verdienen.
Naamloos