John Oliver hekelt op hilarische wijze de hedendaagse journalistiek

9 augustus 2016 Jan Walraven
2016-08-09 (2)
Screenshot Last Week Tonight (YouTube)

Oliver hekelt het feit dat de nieuwe, vaak steenrijke eigenaars lokale en nationale kranten in de eerste plaats zien als lucratieve melkkoe. Schattige katjes leveren clicks en dus advertentie-inkomsten, maar voor berichtgeving over Irak of corruptieschandalen gaat die vlieger niet zo vlot op. Journalistiek wordt steeds stiefmoederlijker behandeld. Het stuk eindigt met een hilarische persiflage op de Oscarwinnende film Spotlight, die in de hedendaagse context herdoopt moet worden tot Stoplight.

Olivers 19 minuten durende ode aan old skool journalistiek lokte onmiddellijk een vrij zure reactie uit bij David Chavern, CEO van de Newspaper Association of America. Een reactie die volgens The Washington Post enkel Olivers standpunten kracht bijzette.

LEES OOK