Het IMF zat er naast... Sorry voor de Grieken

2 augustus 2016 Christophe Degreef
Yanis Varoufakis tijdens het Subversive mediafestival (Foto: Robert Crc, Wikipedia)
Yanis Varoufakis tijdens het Subversive mediafestival (Foto: Robert Crc, Wikipedia)

Een samenvatting van het rapport is lezen in onder meer de Britse krant The Daily Telegraph. Beangstigend is dat het interne rapport het heeft over een cultuur waarbij de belangrijkste beslissingen door een select groepje werden genomen en dat het onduidelijk was wie bij het IMF echt verantwoordelijk gehouden moest worden voor het gevoerde beleid.

De selectieve blindheid blijkt ook endemisch; het IMF ging er voor de crisis van uit dat ernstige financiële problemen zich nooit zouden stellen in de eurozone. Dat komt omdat de fractie die gelooft in de euro en politieke Europese eenwording al meer dan een decennium de toon zet binnen het IMF. De sceptici die wezen op de mogelijke gevaren voor het hele monetaire systeem bij problemen met bepaalde lidstaten werden tegengewerkt.

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft in een tweet opgeroepen om Europees IMF-topman Poul Thomsen per direct te ontslaan. Of het rapport überhaupt gevolgen zal hebben voor het clubje is echter hoogst onzeker.

Ze hebben zich wel al verontschuldigd tegenover de Grieken.

U kan het artikel op de website van The Daily Telegraph lezen.

LEES OOK
Jan Walraven / 30-12-2015

#ThisIsACoup

Een vierdelige webdocumentaire over hoe Griekenland uiteindelijk boog voor de besparingseisen van de ECB, de Eurogroep en het IMF.
Screenshot YouTube