Uitbuiting bij Nederlandse supermarktketen Coop

0

Journalist Dennis L’Ami werkte drie jaar geleden tien maanden lang tussen Polen in een distributiecentrum van supermarktketen Coop en kwam erachter hoe er stelselmatig van hun zwakke positie werd geprofiteerd.

Hij schetst een onthutsend beeld van onmenselijk hoge werkdruk, uitzendbureaus die eisen dat Poolse werknemers op ieder moment van de dag beschikbaar zijn en druggebruik op de werkvloer om het vol te houden.

“Mijn headset is verbonden met een systeem waarin alles wordt bijgehouden. Wanneer ik inlog, de snelheid waarop ik loop, hoe snel ik een order bevestig, hoelang ik praat met een collega, hoe vaak en hoe lang ik naar het toilet ga – alles kan via dat systeem uitgezocht worden.”

Polen, die in eigen land moeilijk aan de bak kunnen komen, worden onder druk gezet met onverbiddelijke werkroosters, dreigende opmerkingen en weinig respect.

Lukasz, een Poolse arbeider over de leiders in zijn land: “Onder het communisme stond je zes uur in de rij voor een pakje boter, maar je ging wél met boter naar huis. Nu ben je direct aan de beurt, maar kun je de boter niet betalen.”

Lees hier het volledige – en prachtig geïllustreerde – artikel op De Correspondent.

Opgemerkt

Apache Nieuws