Overheidsfondsen pompen zeepbel start-upsector verder op

6 juni 2016 Bram Souffreau
16562372235_dd305459db_k-compressor
Uber (Foto: Flickr CC)

Het Amerikaanse online magazine Mashable merkt uit data over risicokapitaalverschaffers op dat een handvol overheidsfondsen uit onder andere Saudi-Arabië, Koeweit, China, de Verenigde Arabische Emriaten en Singapore de zeepbel in de start-up scene verder oppompen. Ze investeren enorme bedragen in opstartende initiatieven, terwijl vroeger enkel beursgenoteerde bedrijven met een lange staat van dienst dat type (en vooral die grootte) aan kapitaal konden aanboren. "Een ongezien experiment", aldus een expert in het Mashable-artikel.

Diversificatie

Via de investeringen hopen de fondsen hun lokale economie verder te diversifiëren. De Saudi's, bijvoorbeeld, kaderden de intrede in het kapitaal van Uber in hun voornemen om hun economie minder afhankelijk van de oliesector te maken en zelfs als een vorm om de deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt te verhogen.

De diversificatielogica gaat vooral op voor de olierijke landen. Bij Singapore en China gaat het meer om opportunisme. Zij hopen de volgende winstgevende unicorn (een start-up met een marktwaarde van ruim een miljard dollar) à la Facebook te financieren.

LEES OOK
Steven Vanden Bussche, Samira Ataei / 10-06-2020

Mondmaskers: hoe de Belgische modesector buitenspel werd gezet

Defensie liet bij de bestelling van mondmaskers snelheid primeren boven kwaliteit. Uit documenten die Apache kon inkijken blijkt dat verschillende voorschriften tijdens de lopende…
mask-4964589
Redactie Apache / 03-05-2019

Formateurs: jij kan het schudden

Wie wil er nog peilingen en stemtests als u gewoon zelf een regering kan vormen? Speel nu Formateurs™, het politieke kaartspel van Apache.
Screen Shot 2019-04-30 at 20.30.03
Steven Vanden Bussche / 05-12-2018

Twee Turken erelid PEN Vlaanderen: 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat'

De Turkse onderzoeksjournalist Ahmet Sik en essayist en romanschrijver Ahmet Altan zijn twee nieuwe ereleden van Pen Vlaanderen. 'Nationalisme creëert onvermijdelijk haat', zegt…
Ahmet Altan (Foto (c) Picture Alliance/Photoshot)