Overheidsfondsen pompen zeepbel start-upsector verder op

6 juni 2016 Bram Souffreau
16562372235_dd305459db_k-compressor
Uber (Foto: Flickr CC)

Het Amerikaanse online magazine Mashable merkt uit data over risicokapitaalverschaffers op dat een handvol overheidsfondsen uit onder andere Saudi-Arabië, Koeweit, China, de Verenigde Arabische Emriaten en Singapore de zeepbel in de start-up scene verder oppompen. Ze investeren enorme bedragen in opstartende initiatieven, terwijl vroeger enkel beursgenoteerde bedrijven met een lange staat van dienst dat type (en vooral die grootte) aan kapitaal konden aanboren. "Een ongezien experiment", aldus een expert in het Mashable-artikel.

Diversificatie

Via de investeringen hopen de fondsen hun lokale economie verder te diversifiëren. De Saudi's, bijvoorbeeld, kaderden de intrede in het kapitaal van Uber in hun voornemen om hun economie minder afhankelijk van de oliesector te maken en zelfs als een vorm om de deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt te verhogen.

De diversificatielogica gaat vooral op voor de olierijke landen. Bij Singapore en China gaat het meer om opportunisme. Zij hopen de volgende winstgevende unicorn (een start-up met een marktwaarde van ruim een miljard dollar) à la Facebook te financieren.

LEES OOK