Unaoil, the Company that Bribed the World

Liesbeth Van Houdt
Schermafbeelding 2016-04-05 om 10.14.42
The Huffington Post
Schermafbeelding 2016-04-05 om 10.14.42
Familie Ashani (Foto: screenshot The Huffington Post)

Gelekte emails en documenten tonen aan dat gerenommeerde bedrijven zoals o.a. het Britse Rolls Royce, het Koreaanse Samsung en Hyundai, het Amerikaanse Halliburton en de Australische Leighton Holdings voor miljoenen aan steekpenningen hebben aangenomen van Unaoil, een familiebedrijf uit Monaco.

Unaoil is in handen van de superrijke jetset-familie Ashani, die nauwe banden koestert met prinsen, sjeiks en toplui uit de Europese en Amerikaanse zakenwereld. Vader Ata Ashani beheert zijn bedrijf met zijn twee zoons Cyrus en Saman. Het bedrijf fungeert als spil in de contracten tussen grote Westerse bedrijven en olieproducenten.

Wereldwijd betaalden bedrijven miljoenen aan Unaoil om grote overheidsopdrachten in olieproducerende landen in de wacht te slepen. Unaoil zorgde voor steekpenningen voor topambtenaren, politici en bedrijfsleiders in o.a. Irak, Iran, Libië, Syrië, Jemen, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.

Lees hier het volledige artikel op The Huffington Post.

LEES OOK
Jan Walraven / 19-07-2018

Trump maakt eigen hotel rijker met overheidsgeld

Amerikaans president Trump en zijn entourage spendeerden bijna 59.000 euro belastinggeld voor hun verblijf in een Schots resort dat in handen is van Trump zelf.
123987461_c4b4b3bb99_o
Jan Walraven / 12-03-2018

Kinderarbeid en slavernij bij Apple nog toegenomen

Bij een controle van meer dan 700 toeleveranciers werden meerdere gevallen van schuldslavernij en kinderarbeid ontdekt.
apple china arbeid kinderarbeid schuldslavernij arbeidsomstandigheden
Jan Walraven / 02-03-2018

Het verhaal achter de schadelijkste cyberaanval ooit

De Britten en Amerikanen wijzen Rusland als schuldige aan van 'NotPetya', de cyberaanval die wereldwijd voor miljarden aan schade veroorzaakte. De BBC reconstrueert de aanval.
kabel electronica internet online cyberaanval