Angst en hoop in de mediacratie

Liesbeth Van Houdt
Angela Merkel
Angela Merkel wordt volgens veel politologen gecontroleerd door het beste parlement ter wereld. (Foto: Πρωθυπουργός της Ελλάδας)
Angela Merkel
Angela Merkel 

Nederlands auteur Jos Van Dijk verlangt terug naar de tijd dat het nieuws nog echt ging over zaken die gebeurd waren. Nu draait het volgens hem enkel nog over wat zou kunnen gebeuren.

Femke Halsema schreef haar politieke memoires en ook zij wijst daarin op de kwaliteit van de journalistiek. "Journalisten krijgen steeds minder tijd om zaken echt tot de bodem uit te zoeken."

Volgens Van Dijk wordt feitelijk nieuws in de mediacratie vervangen door 'duiding' met veel speculatie over de toekomst. Daarbij mag liefst nog veel ingezet worden op emoties, want die doen het goed op vlak van kijkcijfers. Wat vroeger journalistiek was, heet nu 'onderzoeksjournalistiek' en wordt weggestopt op websites die enkel door kleine aantallen hoogopgeleiden bezocht worden.

Lees hier het volledige opiniestuk op Saragosso.

LEES OOK
Jan Walraven / 19-07-2018

Trump maakt eigen hotel rijker met overheidsgeld

Amerikaans president Trump en zijn entourage spendeerden bijna 59.000 euro belastinggeld voor hun verblijf in een Schots resort dat in handen is van Trump zelf.
123987461_c4b4b3bb99_o
Jan Walraven / 12-03-2018

Kinderarbeid en slavernij bij Apple nog toegenomen

Bij een controle van meer dan 700 toeleveranciers werden meerdere gevallen van schuldslavernij en kinderarbeid ontdekt.
apple china arbeid kinderarbeid schuldslavernij arbeidsomstandigheden
Jan Walraven / 02-03-2018

Het verhaal achter de schadelijkste cyberaanval ooit

De Britten en Amerikanen wijzen Rusland als schuldige aan van 'NotPetya', de cyberaanval die wereldwijd voor miljarden aan schade veroorzaakte. De BBC reconstrueert de aanval.
kabel electronica internet online cyberaanval