Forget ‘Spotlight’: There’s a war against journalism

0

Onder de naar eerste aanvoelen overdreven titel Forget ‘Spotlight’: There’s a war against journalism, mijmert Amerikaans journalist Will Bunch over het verleden en de toekomst van de Amerikaanse journalistiek.

Spotlight

Spotlight (Foto: (c) Kerry Hayes)

De vreugde rond de Oscar voor Spotlight, een film over journalisten van The Boston Globe die het verhaal van kindermisbruik binnen de kerk onthullen, deelt Bunch niet. Hij kijkt met heimwee terug naar de periode waar redacties voldoende ruimte en budget hadden om zich weken – of soms maandenlang – in verhalen vast te bijten. De trots waarmee sommige van zijn collega-journalisten zichzelf met de Oscar over de bol aaien als erkenning voor het werk dat zij vandaag verrichten, is hem vreemd.

Maar Bunch kijkt ook vooruit. De toekomst voor de persvrijheid in de VS belooft helaas weinig goeds. Directe aanleiding voor zijn pessimisme is de manier waarop Time-persfotograaf Chris Morris werd aangepakt door de veiligheidsdiensten tijdens een Trump-bijeenkomst. Die body slam, zoals Bunch de aanval beschrijft, is onderaan dit filmpje te zien.

Tijdens de rally’s van presidentskandidaten worden alle journalisten als vee bijeengedreven binnen zogenaamde ‘press pens’, een omheinde persruimte waar ze niet uit mogen. Zo mocht Bunch toen hij de Sanders-campagne volgde niet buiten de ‘pen’ komen om de extatische Bernie-fans te interviewen. Een ernstige beperking van de persvrijheid en haar informatieverplichting, waar journalisten onvoldoende tegen in opstand komen, volgens Bunch.

Wanneer hij denkt aan Trump’s voornemen om als president de wetgeving rond smaad en laster aan te passen om rechtszaken tegen journalisten en pers te vergemakkelijken, loopt hij over van angst en afgrijzen. Tijdens meerdere bijeenkomsten zei Trump dat kranten die hem bekritiseren “in de problemen zullen komen” als hij verkozen is. “Als ze opzettelijk slechte en verkeerde artikels schrijven, kunnen we ze voor de rechter slepen en er veel geld aan verdienen”, voegde de Republikeinse kandidaat er nog aan toe. Misschien is de titel van het stuk dan toch niet zo overdreven?

Lees hier het volledige artikel.

Opgemerkt

Apache Nieuws