Onderzoeksjournalistiek loont, maar krijgt ze ook wat terug?

3 maart 2016 Jan Walraven
karimova-conference
Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova (Foto via OCCRP)
karimova-conference
Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova (Foto via OCCRP)OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) onthulde in samenwerking met onder meer de Zweedse openbare omroep dat de Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova meer dan 1 miljard euro aan smeergeld ontving van verschillende telecombedrijven "in ruil voor toegang tot de mobiele telefoniemarkt in Oezbekistan."

Het Noors-Russische VimpelCom, met hoofdkantoor in Amsterdam, was één van die telecombedrijven. Het Nederlandse Openbare Ministerie sloot met VimpelCom een minnelijke schikking af ter waarde van 718 miljoen euro. Dat bedrag wordt verdeeld over de Nederlandse en Amerikaanse schatkist, aangezien VimpelCom in de Verenigde Staten naar de beurs ging.

Het speurwerk van het vanuit Sarajevo opererende OCCRP bracht in totaal al 2,3 miljard euro op, een veelvoud van hun werkingsmiddelen. Volgens Sullivan (directeur OCCRP) en van Bergen (directeur van de Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten) bestaan er in Oost-Europa tientallen dergelijke onderzoeksjournalistieke projecten.

"Hun jaarbudgetten variëren van 25 tot 100 duizend euro; opgeteld zeker niet meer dan 4 miljoen. Met grofweg een tiende van het schikkingsbedrag kan Nederland dus een heel decennium tegels lichten in al deze landen mogelijk maken. Dat is goed besteed geld - en zeker niet alleen omdat het nieuwe miljoenenschikkingen kan opleveren", schrijven ze.

Het speurwerk van het vanuit Sarajevo opererende OCCRP bracht in totaal al 2,3 miljard euro op

Voor de Nederlandse onderzoekssite Follow The Money smaakt de "megaschikking" met VimpelCom naar meer. "Het Openbaar Ministerie kan met het handelsregister onder de arm uitgroeien tot de grootinquisiteur van Nederlandse brievenbusfirma’s", schrijft de site.

LEES OOK
Charlotte Doolaege / 19-04-2012

Een YouTube-kanaal voor onderzoeksjournalistiek

Nog deze zomer wil YouTube onderzoeksjournalistieke verhalen bundelen.
apache