

"Cruciale oorzaken begrijpt Den Haag niet. Kamer en commissie zinspelen zelfs op een nieuwe aanbesteding van de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel," schrijft van Silfhout. Opgevat als epiloog bij zijn onthullende boek De Ontsporing, duidt hij nogmaals de kernoorzaak van het debacle aan: de privatisering van het spoor.
Ook voormalig president-commissaris bij NS (Nederlandse Spoorwegen) Jan Timmer windt er in het stuk geen doekjes om. "Nu gaat de marktwerking tot op de dag van vandaag door terwijl het zo helder is als het maar zijn kan: je kunt het Nederlandse spoor niet privatiseren. De aard van de technologie leent zich niet voor concurrentie."
NMBS
De keuze voor een openbare aanbesteding zorgde bovendien voor een breuk tussen de Nederlandse enerzijds en de Belgische en Franse spoorwegmaatschappijen anderzijds. "Al onze plannen en afspraken met de NMBS en SNCF (Franse spoorwegmaatschappij, JW) over de organische groei van internationaal spoorvervoer zijn door die aanbestedingsbeslissing gebruuskeerd," stelt Frits Marckmann, de vroegere directeur van NS International.
"We kregen niet alleen ruzie met Frankrijk en België, maar leden ook nog eens fataal tijdverlies voor de bestelling van de treinen. Zonder de openbare aanbesteding waren we veel eerder en zeker bij een andere, meer gerenommeerde treinenbouwer terechtgekomen," voegt Marckmann er aan toe.
Het stuk lees je via deze link. Het volledige dossier van Follow The Money vind je hier.