#ThisIsACoup

30 december 2015 Jan Walraven
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Door de vluchtelingencrisis en het heen en weer geschuif met dreigingsniveau's zou een mens al eens durven vergeten dat de eerste zes maanden van het woelige jaar 2015 volledig in het teken stonden van de Griekse schuldencrisis. To grexit or not to grexit. Op 13 juli koos Grieks premier Tsipras uiteindelijk voor het laatste antwoord.

Na ellenlange onderhandelingen met de ECB, Eurogroep en het IMF - een hooggeplaatste EU-ambtenaar omschreef ze als 'mental waterboarding' - kieperde Tsipras zijn voornaamste verkiezingsbeloften overboord en overhandigde hij de sleutels van de Griekse staat aan zijn schuldeisers. De linkse premier aanvaardde nieuwe, harde besparingsmaatregelen en verdere privatiseringen in ruil voor een derde financieel reddingspakket, ondanks een duidelijke 'OXI' (Nee) van ongeveer 62% van de Grieken.

In hun vierdelige webdocumentaire doen regisseur Theopi Skarlatos en producer Paul Mason het volledige verhaal nogmaals haarfijn uit de doeken. Gewone Grieken, maar ook premier Tsipras en de opeenvolgende ministers van Financiën Varoufakis en Tsakalotos komen aan het woord. Varoufakis publiceerde op zijn blog ondertussen ook uitgebreid commentaar bij de documentaire.

Deze documentaire maakt deel uit van Field of Vision, een 'visueel journalistiek' project van onder andere documentairemaakster Laura Poitras, vooral bekend als een van de journalisten achter de NSA-onthullingen van klokkenluider Edward Snowden.

LEES OOK
Christophe Degreef / 02-08-2016

Het IMF zat er naast... Sorry voor de Grieken

Interne audit Internationaal Monetair Fonds hekelt achterkamertjespolitiek, selectieve blindheid en irrationele liefde voor de euro.
Yanis Varoufakis tijdens het Subversive mediafestival (Foto: Robert Crc, Wikipedia)