Too Weak, Too Strong

Jan Walraven
Screenshot The New York Review of Books
Screenshot The New York Review of Books
Screenshot The New York Review of Books
Screenshot The New York Review of Books

Hoewel die Russische inmenging op het eerste zicht de balans lichtelijk in het voordeel van Assad deed kantelen, zijn alle partijen in het conflict volgens Cockburn tegelijk te zwak om te winnen, als te sterk om te verliezen. Zeker omdat ze allemaal wel kunnen rekenen op de steun van een externe grootmacht. Landen als Iran en Saoedie-Arabië duwen de oorlog bovendien steeds verder in een sektarische richting.

"Het ergste is niet het geweld, het is de hernieuwde haat," vertelt een Armeens-orthodoxe bisschop aan Charles Glass. Hij wijst op de toenemende Iraanse invloed in het door Assad gecontroleerde gebied en ziet dat veel mensen de komst van de Russen verwelkomen als tegenwicht voor Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde. Het is ook voor Glass duidelijk dat enkel de grootmachten een einde kunnen maken aan een oorlog die bijna z'n zesde jaar ingaat.

Rusland maakt alvast handig gebruik van het door het Westen al te vroeg afgeschreven Syrische regimeleger, stelt Robert Fisk vast. Dat de Russen bij het bepalen van de doelwitten voor hun luchtaanvallen kunnen beschikken over een betrouwbare partner op het terrein, geeft hen een strategisch voordeel op de coalitiemacht die onder leiding van de VS doelwitten van IS bombardeert. Fisk maakte eerder al kanttekeningen bij de Westerse claims dat Rusland vooral gematigde rebellen bombardeert, volgens hem is er al lang geen sprake meer van dergelijke groepen.

Lees "Too Weak, Too Strong" van Patrick Cockburn.

Lees "In the Syrian Deadlands" van Charles Glass.

Lees "Everyone wrote off the Syrian army. Take another look now" van Robert Fisk

LEES OOK
Christophe Degreef / 12-08-2016

Ex-CIA-baas geeft goedkeuring om Russen en Iraniërs te vermoorden

Michael Morell zegt dat het regime van de Syrische president Al-Assad bang moet gemaakt worden, evenals zijn bondgenoten. Maar het mag niet te openlijk.
10526897244_8b2ae960e0_z
Jan Walraven / 08-01-2016

One Map That Explains the Dangerous Saudi-Iranian Conflict

Het conflict tussen Saudi-Arabië en Iran is meer dan alleen een religieuze strijd. The Intercept heeft maar één kaart nodig om dat aan te tonen.
Kaart van olievoorraden en gebieden met een sjiitische meerderheid in de Perzische Golf (Kaart: Dr. Michael Izady via The Intercept)
Jan Walraven / 18-09-2015

Grandmaster of the great game

Met een subtiele geopolitieke langetermijnstrategie, die loopt via deals met Iran, Cuba en Birma, maar ook vergevorderde handelsakkoorden met Europa en Aziatische landen, tracht…
Screenshot mondediplo.com