Grandmaster of the great game

Jan Walraven
Screenshot mondediplo.com
Screenshot mondediplo.com
Screenshot mondediplo.com
Screenshot mondediplo.com

"Obama ontplooit een subtiele geopolitieke strategie die, indien succesvol, Washington een gerede kans geeft om de wereldwijde Amerikaanse hegemonie uit te breiden tot diep in de eenentwintigste eeuw," stelt de Amerikaanse professor Geschiedenis Alfred W. McCoy.

Obama's strategie is in de eerste plaats gericht tegen China, dat via zijn enorme geldreserve wereldwijd zijn tentakels verspreid. Via historische deals met Iran, Cuba en Birma, maar ook door vergevorderde handelsakkoorden met Europa en de Pacifische landen, tracht Obama die tentakels door te knippen of in te korten.

Door te kiezen voor een subtiele langetermijnstrategie, wordt Obama's buitenlands beleid door voor- en tegenstanders vaak als onvoldoende daadkrachtig afgedaan. Volgens McCoy plaatst die keuze Obama echter in een zeldzaam lijstje van grootmeesters in het geopolitieke schaakspel.

De volledige analyse lees je via deze link.

LEES OOK
Christophe Degreef / 12-08-2016

Ex-CIA-baas geeft goedkeuring om Russen en Iraniërs te vermoorden

Michael Morell zegt dat het regime van de Syrische president Al-Assad bang moet gemaakt worden, evenals zijn bondgenoten. Maar het mag niet te openlijk.
10526897244_8b2ae960e0_z
Jan Walraven / 08-01-2016

One Map That Explains the Dangerous Saudi-Iranian Conflict

Het conflict tussen Saudi-Arabië en Iran is meer dan alleen een religieuze strijd. The Intercept heeft maar één kaart nodig om dat aan te tonen.
Kaart van olievoorraden en gebieden met een sjiitische meerderheid in de Perzische Golf (Kaart: Dr. Michael Izady via The Intercept)
Jan Walraven / 03-11-2015

Too Weak, Too Strong

Gerenommeerde journalisten Patrick Cockburn en Charles Glass maken een stand van zaken op van het Syrische strijdtoneel en schatten de implicaties van de verhoogde Russische…
Screenshot The New York Review of Books